Ervaringen uitwisselen voor een duurzamere woning

Gemeenten moedigen hun inwoners aan om hun woning te verduurzamen en energie te besparen. Maar er zijn mensen die niet weten waar ze moeten beginnen. Via de Duurzame Huizen Route komen zij in contact met mensen die hun woning al hebben verduurzaamd, zoals Halvard uit Waddinxveen.

Beeld: ©Rijksoverheid
Halvard bij zijn woning in Waddinxveen

In 2002 kocht Halvard samen met zijn gezin een voormalige huurwoning in Waddinxveen. “De woning was compleet verwaarloosd, maar dat vond ik niet erg”, vertelt hij. “Een mooie reden om er een eigen draai aan te geven.”

Van opknappen naar verduurzamen

In eerste instantie wilde Halvard de woning gewoon opknappen. Een leefbaar huis, dat was zijn doel. Halvard: “Maar op een gegeven moment dachten we: dit is ook een mooie manier om het huis te verduurzamen. Toen zijn we bij elke maatregel die we namen gaan kijken: wat is het meest duurzaam?”

Stap voor stap

De verduurzaming van zijn woning pakte Halvard stapsgewijs aan. Hij verving de kozijnen, isoleerde de muren en vloer, installeerde zonnepanelen op het dak, nam een nieuwe HR-ketel en maakte een groen dak op de schuur. De meeste maatregelen financierde hij zelf, maar voor de HR-ketel en zonnepanelen maakte hij gebruik van een subsidieregeling. Halvard: “Daarmee heb ik in 2013 de eerste vijf zonnepanelen op het dak geplaatst. In 2015 weer vijf erbij en in 2018 de laatste.”

Halvards woning ging van energielabel D naar energielabel A+. “Ik realiseer me goed dat ik al deze maatregelen heb kunnen treffen, omdat ik een goed inkomen heb”, zegt hij. “Als ik van een minimum inkomen zou moeten rondkomen, dan had ik waarschijnlijk wel andere zorgen aan mijn hoofd. Daarom is het ook goed dat er subsidies zijn voor mensen met een kleine portemonnee”, benadrukt hij. “Alleen zijn die mensen daar niet altijd van op de hoogte.”

Duurzame Huizen Route

Zijn ervaring met het verduurzamen van zijn woning deelt Halvard op de Duurzame Huizen Route. Dit is een onafhankelijk, online platform waar het delen van verhalen en ervaringen tussen bewoners centraal staat. Bewoners melden hun woning aan, vertellen welke maatregelen ze hebben getroffen en delen hun tips. Andere huiseigenaren kunnen vervolgens contact met hen opnemen voor vragen of de maatregelen bij hen thuis bekijken. Het platform werkt samen met provincies, gemeenten en netwerkorganisaties, en wordt financieel ondersteund door het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO).

Beeld: ©Rijksoverheid
Anniek Rijksen van Duurzame Huizen Route

“Er zijn zo’n 2.400 woningeigenaren actief op ons platform”, vertelt Anniek Rijksen, projectmanager bij de Duurzame Huizen Route. “Vaak hebben zij tijdens de verbouwing zelf gemerkt hoe fijn het is om een praktisch voorbeeld te hebben en met anderen te sparren over de mogelijkheden, en willen zij nu zelf graag hun opgedane kennis en ervaringen delen.”

Ervaringen uitwisselen

“Ik ben een keer bij een woning gaan kijken tijdens de open dag van de Duurzame Huizen Route om te kijken hoe andere mensen de verduurzaming van hun woning aanpakten”, vertelt Halvard. Ook stelde hij zelf zijn huis open.

“Mensen hebben vaak specifieke vragen over hun eigen woning, bijvoorbeeld over de isolatie van een tussenwoning uit de jaren 60”, vertelt Anniek. Inhoudelijke informatie kunnen ze vinden op websites zoals Verbeter je huis of via het energieloket van de gemeente. “Maar welke afwegingen hebben andere huiseigenaren gemaakt, hoe heeft dat uitgepakt en is de offerte die we daarvoor hebben ontvangen realistisch? Welke verrassingen kwamen zij tegen en hoe kunnen wij daar rekening mee houden? Dat soort praktische tips en informatie kunnen huiseigenaren vinden op de website van de Duurzame Huizen Route.”

Met de campagne Verbeter je huis stimuleren het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en Milieu Centraal mensen om hun huis te verduurzamen. Op de website vinden mensen tips en inspiratie, maar ook beschikbare subsidies en leningen. Verder kunnen ze via de website in contact komen met een adviseur of isolatiebedrijf.

Het bekijken van huizen op de website of een bezoek aan een woning leidt tot kwalitatief betere plannen, waarbij bewoners flink kunnen besparen, zowel in de verbouwkosten als op de energierekening. Anniek: “Om deze reden moedigen zo’n 115 gemeenten hun inwoners actief aan om ervaringen te delen en met elkaar in contact te komen via de Duurzame Huizen Route.”

Energiecoach

Voor de eerste verduurzamingsmaatregel die Halvard trof, struinde hij het internet af op zoek naar de juiste kennis en bedrijven om mee samen te werken. Halvard: “Wat ik zelf kon, heb ik zelf gedaan. Maar dat is op het gebied van duurzaamheid dus eigenlijk vrij weinig”, licht hij toe. Ook keek hij vaak of iemand in zijn omgeving de juiste kennis had en hem kon helpen bepalen welke stap te ondernemen.

In 2012 en 2018 schakelde Halvard via het energieloket van de gemeente de hulp in van een energiecoach. “Ik vroeg hem hoe ik de isolatiewaarde van mijn woning kon verhogen. Toen kwam ik erachter dat ik bepaalde dingen misschien beter anders had kunnen doen”, vertelt hij. “Ik zou nu bijvoorbeeld kiezen voor een andere volgorde van maatregelen en natuurlijke isolatiematerialen in plaats van voor glaswol. Zonder energiecoach had ik wel alle stappen ondernomen, maar dan had het me veel meer tijd gekost om me goed in te lezen”, licht hij toe.

Wooncomfort en lagere energierekening

De verduurzamingsmaatregelen hebben Halvard veel wooncomfort opgeleverd. Het was koud in zijn woning en hij had veel last van vocht. “In het begin moest ik mijn piano vier keer per jaar laten stemmen. Door de isolatie hoeft dat niet meer. Ook zit ik nergens in huis meer op de tocht”, legt hij uit. Daarnaast is het in de zomer aangenaam koel in zijn woning. “De temperatuur komt eigenlijk niet meer boven de 23 graden uit. Dan is het goed toeven, met het oog op de toekomst waarin de temperaturen waarschijnlijk gaan toenemen.”

Ook is het mooi meegenomen dat zijn energierekening gigantisch gekelderd is. “In het eerste jaar dat we hier woonden, betaalden we € 180 per maand”, vertelt Halvard. Nu heb ik een flexibel contract en betaal ik gemiddeld € 55 per maand.”

Hybride warmtepomp

Halvard wil nog een hybride warmtepomp. “Maar ik wacht de ontwikkelingen even af. Omdat ik bijna geen gas verbruik, is de terugverdientijd ontzettend lang. Dan is het voor mij niet lonend genoeg”, legt hij uit. “ Stil zit ik de komende jaren zeker niet!”