Woningen en water uit de kraan worden vaak verwarmd door een gasverbrandingsinstallatie, zoals een cv-ketel, gaskachel of hybride warmtepomp. Hierbij komen gevaarlijke rookgassen vrij, zoals koolmonoxide (CO). Dit wordt meestal veilig afgevoerd via de schoorsteen, maar soms gaat het mis. Bijvoorbeeld wanneer installatie, onderhoud of reparatie niet of niet goed wordt gedaan. Dan kan CO de woning binnenkomen.
Elk jaar komen zo’n tien mensen om het leven door een CO-vergiftiging. Ook worden honderden mensen er (ernstig) ziek van.
Wettelijk stelsel voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties
Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) bleek dat werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties niet altijd goed worden uitgevoerd. Op advies van de OvV is daarom een wettelijk stelsel voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties opgesteld (CO-stelsel). Vanaf 1 april 2023 mogen alleen gecertificeerde bedrijven nog werken aan gasverbrandingsinstallaties. Het gaat om werkzaamheden aan het toestel, de luchttoevoer en de (gemeenschappelijke) rookgasafvoer. Doel van dit stelsel is om de veiligheid van gasverbrandingsinstallaties te verhogen om bewoners te beschermen tegen de gevaren van CO.