04 oktober Meer bewegen, minder gezondheidsachterstanden in kwetsbare wijken

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Heerlen-Noord (specifieke locatie volgt)

Na de bijeenkomst is er aansluitend een diner in het Parkstad Limburg Stadion.

Hoe zorg je ervoor dat meer bewegen in kwetsbare wijken effectief bijdraagt aan de leefbaarheid en veiligheid? En hoe kunnen gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) ‘bewegen’ goed integreren in hun lokale uitvoeringsplan? In welke domeinen kun je dat doen, welke partners betrek je en hoe gebruik je sport en bewegen daarbij als middel? Om deze vragen draait de landelijke startbijeenkomst ‘Meer bewegen, minder gezondheidsachterstanden in kwetsbare wijken’. Het Nationaal Programma Heerlen-Noord organiseert deze bijeenkomst in samenwerking met de Beweegalliantie en het NPLV.

Naast NPLV-programmadirecteuren nemen ook landelijke bestuurders en partners van de Beweegalliantie deel aan de bijeenkomst. Denk daarbij aan maatschappelijke organisaties in de sport, NOC*NSF, het Platform Ondernemende Sportaanbieders en de Vereniging Sport en Gemeenten. Maar ook aan partners die zich richten op meer bewegen in onder meer het onderwijs, de zorg en tijdens een werkdag.

Roda Run 

In de gebieden van het NPLV is het terugdringen van gezondheidsachterstanden onderdeel van de lokale aanpak. Verschillende NPLV-gebieden zetten daarbij in op het bevorderen van sport en bewegen als middel. Zo organiseert het Nationaal Programma Heerlen-Noord jaarlijks een Roda Run voor kinderen en volwassen, in samenwerking met de voetbalclub Roda JC. Daarbij staat plezier in bewegen voorop en niet zozeer het competitieve element. Deze run wordt ingezet om het bewegen door de dag heen in het onderwijs verder te ontwikkelen en in de wijk het lopen en wandelen te stimuleren.

Een veilige fysieke leefomgeving

Meer bewegen gaat ook om een veilige fysieke leefomgeving die uitnodigt tot bewegen. Zo werkt het NPLV-gebied Leeuwarden Oost bij de gebiedsontwikkeling op het voormalige terrein van voetbalclub Cambuur aan een zogenaamde skills garden: ruimte om te bewegen, leren en ontmoeten. Het fysiek, zorg en sociaal domein werken daarbij intensief samen.

De startbijeenkomst: wat gaan we doen?

Tijdens de startbijeenkomst 'Meer bewegen, minder gezondheidsachterstanden' worden de alliantiepartners van het NPLV geïnspireerd om structureel met meer dagelijks bewegen aan de slag te gaan. Ook worden ze aangemoedigd om te verkennen welke mogelijkheden er liggen onderling en in samenwerking met de Beweegalliantie.

Daarbij komen onder andere initiatieven in Heerlen-Noord aan bod van de Bovengrondse Vakschool (BVS) en de initiatieven van de sportclubs Sporting Heerlen/Groene Ster en Roda JC. Bij elke sessie verbinden we het lokale initiatief aan de landelijke expertise van alliantiepartners van de Beweegalliantie.

Programma

14.30 uur: Ontvangst bij de Bovengrondse Vakschool (Passartweg 150, 6413 NX Heerlen)
14.45 uur: Welkom, toelichting setting, lokaal beweegplan Heerlen-Noord en programma (Ron Meyer en Erik Lenselink)
15.00 uur: Presentatie Bovengrondse vakschool met name aandacht voor visie en activiteiten op het gebied van bewegen en vitaliteit
15.15 uur: Presentatie Beroepsvitaliteit in het mbo (Silvia Brouwer) landelijke activiteit Beweegalliantie
15.25 uur: Vragen, gesprek en kennismaking netwerk
15.45 uur: Op de fiets naar voetbalvereniging Groene Ster
16.00 uur: Keuze uit 3 groepen:

  • Groep 1: Onderwijs en bewegen
  • Groep 2: Sport en bewegen rondom de sportvereniging 
  • Groep 3: Zorg en bewegen in de wijk

17.00 uur: Fietsen naar stadion Roda JC
17.30 uur: Ontvangst bij stadion Roda JC
18.00 uur: Diner met pitchmomenten en mogelijkheid tot netwerken en uitwisseling

Wedstrijd Roda JC 

Na het diner is er de mogelijkheid om de voetbalwedstrijd Roda JC – Excelsior Rotterdam bij te wonen. De basisschoolkinderen die via het programma Gezond in Mijn Streek al extra beweeg- en voedingslessen krijgen, worden dan in het zonnetje gezet. 

Meer informatie en aanmelden

Deze bijeenkomst is bedoeld voor NPLV-programmadirecteuren. Zij kunnen ieder maximaal 2 introducees meenemen uit hun gebied. Denk daarbij aan een medewerker op het gebied van gezondheid en/of aan een lokale alliantiepartner. 

Aanmelden voor de startbijeenkomst kan via dit online aanmeldformulier. Neem voor meer informatie of vragen contact op met Ron van den Ende van het NPLV (ron.ende2@minbzk.nl).