Europese verordening datadeelplicht kortermijnverhuur

Op 29 april 2024 is de Europese verordening datadeelplicht kortetermijnverhuur gepubliceerd. Deze verordening maakt het voor overheden gemakkelijker om de wet te handhaven, doordat de verordening toezicht houdt op een uniforme manier van registratie van toeristische verhuur in de Europese Unie. Ook regelt de verordening het verzamelen en delen van data door online platforms met overheden.

Op grond van deze Europese verordening wordt de Wet en Besluit toeristische verhuur van woningen vóór 20 mei 2026 gewijzigd. Op deze pagina is te lezen wat de nieuwe verordening inhoudt en welke rol gemeenten hebben. 

Wat is de Europese verordening datadeelplicht?

In veel lidstaten is er geen duidelijk kader voor het reguleren van de toeristische verhuur van woningen. Lidstaten hebben daarom geen inzicht in de locaties van toeristische verhuur. De nieuwe Europese verordening verplicht burgers die een woning willen verhuren om hun verhuur op een uniforme wijze eenmalig te registreren.  Dit levert inzicht op in waar de toeristische verhuur plaatsvindt.

De verordening is te bekijken op website EUR-Lex

Verplicht registratienummer

Toeristische verhuur in gemeentes mag na ingang van de Europese verordening alleen als een registratienummer is aangevraagd. Dit wordt direct digitaal afgegeven en beschikbaar gesteld. Online platforms zijn verplicht om hun apps en websites zo in te richten dat verhuurders het registratienummer bij de advertentie kunnen plaatsen. Dit is in Nederland al zo op grond van de huidige wetgeving, dus daaraan verandert niets.

De verordening verplicht online platforms ook om willekeurig te valideren of de informatie die is aangedragen door de verhuurder correct is.

Single Digital Entry Point (SDEP)

Online platforms moeten maandelijks verplicht data delen met een landelijk Single Digital Entry Point (SDEP). In Nederland is het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verantwoordelijk voor het instellen van deze SDEP. Deze data gaan bijvoorbeeld over hoeveel nachten een adres verhuurd is en hoeveel gasten er verblijven. Dit levert betrouwbare statistieken voor overheden op die worden gedeeld met het CBS.

Rol van gemeenten

In de verordening worden met ‘competent authorities at local level’ gemeenten bedoeld. Gemeenten ontvangen via het SDEP (het ministerie van BZK) datasets van de verhuuractiviteiten en registratienummers en –url's. Deze verhuurgegevens zijn voor de gemeente van belang zodat zij een criterium van een aantal nachten dat gesteld kan worden, kunnen handhaven.