18 juni Lunchlezing: Hyperconcentratie van armoede in wijken
Activiteitendata
- -
- ZZIIN – Centraal Station Den Haag (Koningin Julianaplein 10)
Op 18 juni vindt een lunchlezing plaats over hyperconcentratie van armoede in wijken en wat dit doet met de veiligheid, gezondheid, zorg en uitkeringen. Aanwezig zijn Dennis Martens (onderzoeker Nationaal Programma Heerlen Noord) en Josse de Voogd (politiek geograaf en co-auteur van de Atlas van Afgehaakt Nederland). Met een introductie van Ron Meyer (directeur Nationaal Programma Heerlen Noord).
De afgelopen 10 jaar kwamen in Heerlen-Noord 32.000 mensen wonen van buiten Heerlen. Er vertrokken (bijna) net zoveel mensen. Als 32.000 mensen in- en uitstromen op een bevolking van 56.000 inwoners ligt er een wankel fundament voor sociale cohesie en gemeenschapszin, voor vertrouwen. En dat werkt door in het dagelijks leven van mensen: werk, gezondheid, wonen en veiligheid.
Daarom doet Dennis Martens een oproep voor een betere spreiding van armoede. De sociale inhaalrace van het Nationaal Programma Heerlen-Noord kan niet slagen zonder sturing op die in- en uitstroom. Josse de Voogd laat zien hoe de problematieken in gemeenten en buurten worden weerspiegeld in het stemgedrag. Hij wijst op onder meer gezondheid, bakfietsen en vaccinaties als graadmeters voor tweedeling.
Meld je (gratis) aan via leefbaarheid@minbzk.nl
Programma
12:00 uur: Inloop met gratis lunch
12:30 uur: Welkom door Roy Kramer, programmamanager NPLV
12:35 uur: Introductie door Ron Meyer
12:45 uur: Presentatie door Dennis Martens over zijn onderzoek naar de concentratie van armoede in Heerlen Noord
13:05 uur: Presentatie door Josse de Voogd over verschillen, onbehagen en afhaken
13:25 uur: Gesprek onder leiding van Roy Kramer
Meer over het programma
Heerlen heeft de laagste SES-WOA-score van Nederland. In normaal Nederlands: het is de gemeente met de meeste armoede. 16 van de 23 Heerlense wijken zijn officiële ‘lage SES’-wijken. Heerlen kan dus niet zo makkelijk ‘mengen’. De meest recente cijfers (2021) laten zien dat in totaal 38 procent van de naar Heerlen verhuisde volwassenen een laag inkomen heeft.
Zoomen we in op buurtniveau dan zien we hyperconcentratie van armoede. In sommige buurten groeit een groot deel van de kinderen op in een gezin in armoede. Zoals in Weggebekker (35 procent bijstand), Meezenbroek (28 procent bijstand) en Passart (25 procent bijstand).
Josse de Voogd (politiek geograaf en co-auteur van de Atlas van Afgehaakt Nederland) vertelt over afgehaakten in de gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Wat is hun stemgedrag. Wat kan je op voorhand aflezen uit de wijkopbouw en -inrichting binnen steden en de bewoners met hun voorkeuren? Ook vertelt De Voogd over gezondheid als graadmeter voor tweedeling.