Drie studenten in de running voor de beste masterscriptie over de woningmarkt

Op dinsdag 17 mei 2022 wordt de jaarlijkse woningmarktscriptieprijs uitgereikt in Den Haag. Sinds 2013 looft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties een prijs uit voor de meest originele en beleidsrelevante wetenschappelijke masterscriptie op het terrein van woning- en vastgoedmarkt. Het ministerie nodigt hierbij talentvolle studenten uit hun masterscriptie in te dienen.

Dit jaar waren er weer volop kandidaten die met hun ingezonden scripties meedongen naar de prijs. Na een strenge selectieronde zijn er drie kandidaten overgebleven die dinsdag 17 mei 2022 hun scriptie mogen presenteren:

  • Tessa Meij (Technische Universiteit Delft, studie Architectuur): Tessa schreef de masterscriptie “The realization of industrial housing”. Zij deed onderzoek naar de mogelijkheden die industrialisatie van de woningmarkt zou opleveren.
  • Thijs van Amelsfort (Technische Universiteit Delft, studie Management in the Built Environment): Thijs schreef de masterscriptie “Mass timber social housing: defining barriers and developing strategies to enable mass timber construction for housing associations”. Het gaat over “een mogelijke oplossing voor de huidige woning en-milieuproblematiek.” Zijn thesis stelt strategische oplossingen voor die gemoduleerde houtverwerking mogelijk maken.
  • Eelco Foorthuis (Haagse Hogeschool, studie MBA Big Data Analytics): hij onderzocht hoe een voorspellingsmodel kan worden ontwikkeld voor de prijsstijgingen in de woningsector.  

Prijsuitreiking

De jury dit jaar bestaat uit Martijn Eskinasi (Senior beleidsmedewerker Woningmarkt), Han Kleefstra (Senior beleidsmedewerker Onderzoek & Data),  Klaas-Jan Koops (Coördinerend Beleidsmedewerker Woningbouw), Bart Seesing (Hoofd Strategisch en Financieel Beleid) en de directeur Wonen, Hans Ton.

Voor de meest originele, beleidsrelevante en analytisch verantwoorde scriptie looft het Ministerie een prijs uit van €2.500. De tweede plaats ontvangt €1.000 en de derde plaats €500. De prijswinnaars zullen hun scriptie presenteren aan onderzoekers en beleidsmakers van BZK voordat ze de prijs in ontvangst nemen.

Voorwaarden

Woningmarktonderzoek omvat een breed scala aan onderwerpen die raken aan het beleidsterrein van BZK. Hierbij valt te denken aan thema’s als flexwonen/tijdelijke woningen, woningtekort, verduurzaming en kwaliteit en onderhoud van de woningvoorraad.

De ingediende masterscripties moesten aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moest de inzending een masterscriptie betreffen aan een Nederlandse Universiteit op het terrein van de ruimtelijke ordening, woning- of vastgoedmarkt. Daarnaast zijn de scripties in het Nederlands of in het Engels geschreven. De scriptie mocht zowel door de auteur als door de universiteit worden ingediend. Voor winnende scripties geldt: de auteur krijgt de prijs en de universiteit krijgt een eervolle vermelding.