UW bouwt tiny houses af: "Meer kamers voor kwetsbare jongeren, meer werk voor medewerkers van UW"
UW is gestart met het afbouwen van tiny houses voor kwetsbare jongeren. In september wordt het eerste tiny house geplaatst in Utrecht. UW bouwt de 'kleine huisjes' af voor Kamers met Aandacht – een organisatie die kwetsbare jongeren helpt op weg naar zelfstandigheid. De eerste vijf tiny houses worden dit najaar geplaatst op het terrein van kamerverhuurders in de gemeenten Utrecht en Vijfheerenlanden. Doel is om in alle regio’s tiny houses te gaan plaatsen waar kwetsbare jongeren gaan wonen met een steuntje in de rug van de kamerverhuurder.
Het eerste tiny house staat te pronken in de loods van UW waar het allemaal gaat gebeuren. Gert van der Schaft is speciaal aangetrokken om het team van UW’ers die de tiny houses gaat afbouwen te begeleiden. "De tiny houses worden casco geleverd, waarna onze medewerkers onder andere de keukens plaatsen en de badkamers gaan installeren", vertelt hij.
"Over het eerste tiny house doen we wat langer, omdat we alles nog moeten uitvinden’" legt hij uit. "Op basis daarvan maken we duidelijke werkinstructies, die we ophangen in de loods. Nu zijn we bijvoorbeeld bezig met het ontwerp van een kastenwand voor onder de trap, zodat de jongeren straks voldoende bergruimte hebben."
"Het geeft energie hoe snel UW dit project heeft omarmd", vertelt Bianca van der Neut, directeur van Kamers met aandacht. "In een mum van tijd had UW een loods geregeld en een team samengesteld voor de afbouw van de tiny houses. Fantastisch ook dat UW onder andere Ozio, Gamma en Kitchenette bereid heeft gevonden om bouwmaterialen, keukens en zonnepanelen ter beschikking te stellen. Alles komt in een stroomversnelling, na twee jaar knokken."
Inbreuk privacy
Kamers met Aandacht koppelt particuliere kamerverhuurders aan jongeren die bijvoorbeeld de jeugdzorg verlaten als ze 18 worden. De verhuurder biedt naast woonruimte de jongere een steuntje in de rug. Bijvoorbeeld door samen de dag door te nemen of te helpen met praktische zaken rond werk of opleiding. De nood is hoog: er is een enorm tekort aan passende woonruimte voor kwetsbare jongeren. Velen zijn toe aan zelfstandig wonen, maar vinden het wel prettig om een aanspreekpunt te hebben. Het Utrechtse initiatief is succesvol en vond navolging in 50 gemeenten.
Wel geven kamerverhuurders regelmatig aan dat een jongere in huis best een inbreuk op hun privacy is. "Zo ontstond het idee om tiny houses te plaatsen bij kamerverhuurders die dat willen en er ruimte voor hebben", vertelt Van der Neut. "Door de tiny houses heeft zowel de jongere als de verhuurder meer privacy."
Vergunning binnen mantelzorgwetgeving
Het idee was snel geboren, toch duurde het nog twee jaar voordat alles rond was. "Je mag natuurlijk niet zomaar een tiny house plaatsen bij iemand in de tuin", geeft Van der Neut aan. "Daar moet je als kamerverhuurder een vergunning voor aanvragen, en dat is tijdrovend." De gemeenten Utrecht en Vijfheerenlanden waren bereid om voor de tiny houses voor kwetsbare jongeren een vergunning te verlenen binnen de mantelzorgwetgeving. "Hierdoor kunnen we de tiny houses sneller plaatsen", vertelt Van der Neut.
Ook vond ze subsidies en sponsoren om de kamerhuur zo laag mogelijk te houden. "Jongeren tot 23 jaar hebben alleen recht op huurtoeslag als de huur lager is dan 442 euro", verduidelijkt ze. "Maar dat bedrag is te laag om de investering voor een tiny house binnen een redelijke termijn terug te verdienen. Nu wordt de huur deels gesubsidieerd, zodat de jongere wel huurtoeslag kan aanvragen en wij de tiny houses binnen tien jaar kunnen aflossen."
Een ander obstakel bleken de hoge kosten voor het aansluiten van de tiny houses op het water en riool. Van der Neut: "Bouwbedrijf BAM wil dit doen in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarvoor is het verplicht dat BAM een percentage van de aanbesteedsom inzet voor social return." Kamers met Aandacht vult die social return-verplichting voor de BAM in door de tiny houses te laten afbouwen door medewerkers van UW, die op hun beurt via een leerwerktraject hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. "Zo is de cirkel rond’, vertelt Van der Neut trots.
Bijzonder moment
"Een bijzonder moment", noemt UW-sales manager Dennis van der Zande het binnenkomen van het eerste tiny house bij UW. "Ik ben trots dat UW samen met Kamers met Aandacht en de andere samenwerkingspartners dit project is gestart. Zo kunnen we bij UW meer mensen opleiden tot monteur, lasser of timmerman. Elk afgebouwd tiny house betekent bovendien een nieuwe start in het leven van kwetsbare jongeren. Mooi ook dat we als UW op deze manier kunnen bijdragen aan een oplossing voor de wooncrisis." Hij is druk bezig om meer sponsoren te binden aan het project: "De bereidwilligheid van bedrijven is groot, iedereen vindt het een mooi project."
Van der Neut verheugt zich nu al op het nieuwe potentieel aan kamerverhuurders dat ze door de tiny houses kan aanboren. "Het eerste tiny house wordt geplaatst bij mensen die net buiten Utrecht wonen", vertelt ze. "Voor de overige tiny houses gaan we deze zomer actief kamerverhuurders werven in de gemeente Vijfheerenlanden."
Haar droom? "Een of meerdere tiny houses in alle regio’s in Nederland!" Daarvoor zal Van der Neut in gesprek moeten met meerdere gemeenten. "De gemeenteraad moet natuurlijk wel eerst instemmen met het plaatsen van de tiny houses voor deze doelgroep binnen de mantelzorgwetgeving." Ze is positief gestemd: "Goed voorbeeld doet hopelijk snel volgen."
Dit project is mede mogelijk gemaakt door:
- OZIO sponsort de zonnepanelen
- Gamma Utrecht en Maarssen leveren bouwmaterialen
- Kitchenettesdirect.nl & Respekta Duitsland stellen een aantal keukens beschikbaar
- EQUANS, Technische Unie en Nefit Bosch sponsoren samen vijf boilers inclusief aansluitingsmateriaal
- BAM sluit de tiny houses kosteloos aan op de NUTS voorzieningen.