Stimuleringsregeling ontmoetingsruimten in ouderenhuisvesting nu geopend

Woningcorporaties, zorginstellingen, marktpartijen en burgerinitiatieven kunnen sinds gisteren, 14 oktober 2024 09.00 uur, weer een beroep doen op de Stimuleringsregeling ontmoetingsruimten in ouderenhuisvesting (SOO). Dit kan tot en met vrijdag 19 september 2025 17.00 uur. 

Veel ouderen vinden het fijn om in een woonvorm te wonen waar een gezamenlijke plek is waar zij mensen kunnen ontmoeten. Een centrale plek waar je anderen kunt tegenkomen en waar activiteiten plaatsvinden. Bijvoorbeeld bij het gezamenlijk koken en eten. Zo’n ontmoetingsplek bevordert dat mensen naar elkaar omzien, elkaar ontmoeten en leren kennen.

De overheid wil deze manier van wonen stimuleren door de realisatie van ontmoetingsruimten financieel te ondersteunen. Deze ontmoetingsruimten kunnen deel uitmaken van nieuwe woonvormen, maar ook gerealiseerd worden in of binnen bestaande complexen.

Hoe werkt de vergoeding?

Door de ministeries van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is voor deze ronde een bedrag van € 23 miljoen beschikbaar gesteld. De aanvrager ontvangt subsidie voor de bouwkosten van de ontmoetingsruimte. Hieronder vallen onder andere materialen, de kosten voor het ontwerp van een architect en de personeelskosten van de bouwers. De subsidie is niet voor inrichtingskosten, exploitatiekosten of de kosten van de grond. In de ouderenhuisvesting waar de ontmoetingsruimte bij hoort, moet minstens 50% van de (beoogde) bewoners bij oplevering van de ontmoetingsruimte 55 jaar of ouder zijn.

Meer informatie en aanvragen?

Wilt u ook een aanvraag doen voor de SOO? Kijk voor meer informatie en voor aanvragen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)