Taskforce Nieuwbouw Woningcorporaties gaat op in Landelijke Versnellingstafel Woningbouw

Na vier jaar pionieren in de voorhoede van de volkshuisvesting is de Taskforce Nieuwbouw Woningcorporaties (TNW) per 31 december gestopt. Staf Depla, voormalig bestuurlijk aanjager van de TNW maakt nu deel uit van de Landelijke Versnellingstafel Woningbouw (LVW). De LVW jaagt de voortgang van bestuurlijke woningbouwafspraken aan, waaronder de bouw van sociale huurwoningen.

Depla: De afgelopen vier jaar hebben we als TNW geleerd dat sociale huurwoningen bouwen niet vanzelf gaat. Ik ben er trots op hoe we als TNW corporaties, gemeenten en ontwikkelaars bijgestaan hebben bij het vlottrekken van projecten en het opsporen van knelpunten in het beleid en uitvoering. Het werk is nog niet af. Veel te veel mensen wachten nog op een sociale huurwoning. De TNW stopt, maar ik mag mijn kennis, energie en netwerk in blijven zetten voor de volkshuisvesting. Dat doe ik als lid van de LVW en als bestuurlijk aanjager realisatie woningbouw corporaties voor het nieuwe gezamenlijke programma van Aedes, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO).

Grote woningbouwopgave voor de sociale huursector

Nederland kent een grote woningbouwopgave, ook voor de sociale huursector. In 2020 werd de TNW opgericht om concrete plannen van woningcorporaties voor de bouw van 150.000 sociale huurwoningen en 10.000 flexwoningen tot en met 2025 te ondersteunen en versnellen. Na het sluiten van de eerste Nationale prestatieafspraken en het vervallen van de verhuurdersheffing verbreedde de TNW haar scope tot 250.000 nieuwe sociale huurwoningen en 50.000 woningen in de middenhuur tot 2030. 

Betrokken bij 120 projecten verspreid over Nederland

De nieuwbouw door woningcorporaties laat sinds 2020 een voorzichtige stijging zien waarbij het aandeel van corporaties op de totale nieuwbouw toeneemt . “Waar een wil is, is een weg,” concludeerde de TNW. Afgelopen vier jaar stond de TNW in samenwerking met het Expertteam Woningbouw 120 projecten verspreid over Nederland bij met raad en daad. Voorbeelden hiervan zijn onder andere te vinden in Zutphen, Brielle, Nieuwegein en Nuenen.

De lessen die uit de praktijk zijn getrokken, zijn  gepubliceerd in drie voortgangsrapportages en kennisproducten die praktijk en beleid helpen om belemmeringen en vertragingen in nieuwbouw weg te nemen. Sleutels tot succes zijn onder andere meer regie en de samenwerking tussen publieke en private partijen waarbij het sturen op tijd en het parallel schakelen van planningen een belangrijke factor is. Om dit voor de praktijk te vergemakkelijken is een Proces en planningsschema woningbouwprojecten gemaakt. Deze rekent uit wanneer het bouwproject opgeleverd is, en wat daarvoor gedaan moet worden, wanneer en door wie.

Lees hier het eindverslag van de Taskforce Nieuwbouw Woningcorporaties.