Start internetconsultatie voor regeling huisvesting aandachtsgroepen

Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening stelt € 60 miljoen beschikbaar aan gemeenten om betaalbare huurwoningen te bouwen voor studenten en voor aandachtsgroepen. Voor beide doelgroepen is € 30 miljoen beschikbaar. Het geld komt beschikbaar via de Regeling huisvesting aandachtsgroepen (RHA), die vandaag in internetconsultatie is gegaan. Streven is om de regeling nog voor de zomer open te stellen. 

De internetconsultatie loopt van 26 maart tot en met 22 april 2025 en biedt de mogelijkheid om mee te denken over de invulling van de regeling. Op basis van de reacties wordt de regeling aangescherpt voordat het loket weer opengaat voor nieuwe aanvragen. Deze tranche is gericht op twee doelgroepen vanwege het aanhoudende tekort aan geschikte woonruimten voor deze groepen. De helft van het bedrag gaat met name naar de bouw van onzelfstandige studentenwoningen. En de andere helft naar woningen voor aandachtsgroepen, zoals dak- en thuisloze mensen, mensen met sociale of medische urgentie, statushouders, mensen die uitstromen uit een intramurale situatie, arbeidsmigranten en ontheemden uit Oekraïne. 

Laatste tranche

De RHA biedt middelen voor de bouw van verschillende woonvormen voor aandachtsgroepen. Er is nog steeds een groot tekort aan woonruimten voor studenten, een tekort dat door deze regeling aangepakt kan worden. Met name onzelfstandige woonruimten zijn schaars. De tranche faciliteert ook de bouw van zelfstandige woonruimten met een gemeenschappelijke ruimte. 

Ook worden er voor de overige aandachtsgroepen te weinig geschikte woningen gebouwd. Daarom is de helft van de middelen in deze tranche beschikbaar voor het realiseren van woningen voor deze aandachtsgroepen. 

Aanpassing RHA

De regeling bouwt voort op eerdere succesvolle edities van de RHA waaronder die van vorig jaar voor onzelfstandige studentenwoningen. Deze is nu uitgebreid met zelfstandige studenten woningen met een gemeenschappelijke woonruimte om projecten met verschillende woonvormen te faciliteren. Hiermee worden de leefbaarheid en de haalbaarheid van deze projecten bevorderd. Daarnaast stimuleert deze regeling gemeenten om versneld huisvesting te creëren voor kwetsbare doelgroepen zoals dak- en thuislozen, een groep die de afgelopen jaren alleen maar groter is geworden. Door financiële steun kunnen gemeenten meer woningen realiseren voor aandachtsgroepen.