Editie: oktober 2023

Dit is de nieuwsbrief van het Online Kennis- en Expertisecentrum Een thuis voor iedereen en Wonen en zorg voor ouderen (OKEC).

Lees in deze editie van 4 oktober 2023 meer over de volgende onderwerpen:

Subsidieregeling voor zorggeschikte woningen staat open

De Stimuleringsregeling Zorggeschikte Woningen (SZGW) staat open. Met deze regeling kunnen corporaties en zorgaanbieders subsidie aanvragen voor de realisatie van nieuwbouwwoningen en transformatie van bestaande woningen die geschikt moeten zijn voor het verlenen van zorg. Dat doet het kabinet om de bouw van zorggeschikte woningen in de sociale huur te stimuleren. De geclusterde woningen zijn bedoeld voor mensen die intensieve zorg nodig hebben (Wlz-indicatie) en in de huidige situatie vaak naar een verpleeghuis gaan.

Subsidie voor zorggeschikte woningen opengesteld

Hospitaverhuur kan het verschil maken bij terugdringen woningnood onder studenten

De woningnood is groot, ook onder studenten. Eén manier om het tekort aan studentenwoningen aan te pakken is via hospitaverhuur. Een verhuurconstructie waarbij een particulier een leegstaande kamer verhuurt. Weinig mensen kennen dit concept of hebben er een ouderwets beeld bij, merkt Daan Donkers. Als medeoprichter van Hospi Housing – een platform dat hosts en studenten bij elkaar brengt - wil hij daar verandering in brengen. Bovendien levert deze vorm van verhuur ook op sociaal vlak iets op, blijkt uit dit praktijkverhaal waarin Daan, hospita Sharon Doelwijt en student Yubin Jia hun ervaringen delen.

Hospitaverhuur kan het verschil maken bij terugdringen woningnood onder studenten

Handreiking voor regionale samenwerking bij de huisvesting van aandachtsgroepen

Bij het realiseren van huisvesting voor aandachtsgroepen speelt regionale samenwerking een belangrijk rol. Platform31 heeft een handreiking gemaakt over hoe deze regionale samenwerking tot stand te brengen. Deze handreiking is bedoeld voor iedereen die een regionale samenwerking wil opzetten of begeleiden en die praktische handvatten zoekt om dit succesvol aan te pakken. Dit kunnen procesbegeleiders zijn, of initiatiefnemers maar ook deelnemers aan het samenwerkingsverband. De handreiking bevat verschillende praktijkvoorbeelden, onder andere gebaseerd op ervaringen van de zes koploperregio’s. Deze regio’s zijn, vooruitlopend op wetgeving, al aan de slag gegaan met de huisvesting van aandachtsgroepen door een regionaal afgestemde woonzorgvisie op te stellen.

Handreiking 'Regionale samenwerking organiseren en doen' door Platform31

Download nu: de brochure ‘Mogelijkheden, ondersteuning en regelingen huisvesting aandachtsgroepen’

De brochure biedt een actueel overzicht van mogelijkheden, ondersteuning en regelingen voor het huisvesten van aandachtsgroepen (waaronder statushouders). In de brochure staan dertien manieren waarop gemeenten, provincies en woningcorporaties op (korte) termijn passende woonruimte voor aandachtsgroepen kunnen realiseren. 
 
De krapte op de woningmarkt heeft specifiek voor zogenoemde aandachtsgroepen (zoals studenten, arbeidsmigranten of ouderen) vaak vergaande gevolgen. Dit zijn mensen in een kwetsbare situatie die vaak afhankelijk zijn van extra zorg of begeleiding of hun leven (opnieuw) moeten opbouwen.  

Overzicht Mogelijkheden, ondersteuning en regelingen huisvesting aandachtsgroepen

Voortgangsbrief landelijk actieplan studentenhuisvesting en landelijke monitor studentenhuisvesting

Uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2023 (LMS) blijkt dat het tekort aan studentenwoningen in de 20 grootste steden het afgelopen jaar is afgenomen van circa 27.000 eenheden naar ruim 23.000. Deze ontwikkeling neemt niet weg dat de urgentie voor meer studentenhuisvesting onverminderd groot is. 

Positief is dat dit jaar de opvang van de piekbelasting aan het begin van het studiejaar beter geregeld is in de studentensteden. Dit komt onder andere doordat internationale studenten gewaarschuwd worden dat ze niet moeten komen als ze geen kamer hebben, waardoor ze al een vorm van huisvesting hebben geregeld voor hun komst. Ook zijn er mooie initiatieven ontstaan die beter gebruikmaken van de huidige woningvoorraad, zoals bijvoorbeeld in de hospitaverhuur en de pilots in Enschede, Wageningen en Nijmegen waar twee studenten op één kamer worden gehuisvest.

Ondanks deze positieve ontwikkelingen blijft de vraag naar studentenhuisvesting groot. Het doel van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting (LAS) 2022- 2030 is daarom om tot 2030 tot een uitbreiding van 60.000 betaalbare studentenwoningen te komen.

Het tekort aan studentenhuisvesting slinkt, de urgentie blijft groot

Bijeenkomsten en activiteiten samenwerkingspartners OKEC

In de komende periode organiseren de samenwerkingspartners van het Online Kennis- en Expertisecentrum Een thuis voor iedereen en Wonen en zorg voor ouderen (OKEC) de volgende bijeenkomsten en activiteiten:

10 oktober: Online bijeenkomst: Een thuis voor iedereen
11 oktober: Werkbezoek: Aanpak van leegstand van woningen
12 oktober: Netwerkbijeenkomsten wonen en zorg
17 november: Regiobijeenkomst Wet goed Verhuurderschap (Heerenveen)
30 oktober: Discussiedagen Sociale Huisvesting 2023
2 november: Praktijkvoorbeelden van woningsplitsing door corporaties
14 november: Online bijeenkomst: Een thuis voor iedereen
27 november: Landelijke bijeenkomst dakloosheid

De nieuwsbrief van het Online Kennis-en Expertisecentrum Een thuis voor iedereen (OKEC) is een initiatief van 5 ministeries (BZK, VWS, JenV, SZW en OCW), in samenwerking met VNG, Aedes en het Interprovinciaal Overleg (IPO) en andere betrokken partners.  

Op de website van het OKEC vind je alle informatie over wet- en regelgeving, financiële regelingen, expertteams, handreikingen en praktijkvoorbeelden rondom de huisvesting van aandachtsgroepen en ouderen. Zo ondersteunt het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) samen met VNG, Aedes, IPO en betrokken partners, de provincies, gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars, maatschappelijke en zorgorganisaties bij de huisvesting van kwetsbare mensen.