Uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2023 (LMS) blijkt dat het tekort aan studentenwoningen in de 20 grootste steden het afgelopen jaar is afgenomen van circa 27.000 eenheden naar ruim 23.000. Deze ontwikkeling neemt niet weg dat de urgentie voor meer studentenhuisvesting onverminderd groot is.
Positief is dat dit jaar de opvang van de piekbelasting aan het begin van het studiejaar beter geregeld is in de studentensteden. Dit komt onder andere doordat internationale studenten gewaarschuwd worden dat ze niet moeten komen als ze geen kamer hebben, waardoor ze al een vorm van huisvesting hebben geregeld voor hun komst. Ook zijn er mooie initiatieven ontstaan die beter gebruikmaken van de huidige woningvoorraad, zoals bijvoorbeeld in de hospitaverhuur en de pilots in Enschede, Wageningen en Nijmegen waar twee studenten op één kamer worden gehuisvest.
Ondanks deze positieve ontwikkelingen blijft de vraag naar studentenhuisvesting groot. Het doel van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting (LAS) 2022- 2030 is daarom om tot 2030 tot een uitbreiding van 60.000 betaalbare studentenwoningen te komen.
Het tekort aan studentenhuisvesting slinkt, de urgentie blijft groot