Editie 2: Juni 2024

Dit is de nieuwsbrief van het Online Kennis- en Expertisecentrum Een thuis voor iedereen en Wonen en zorg voor ouderen (OKEC).

Lees in deze editie van 18 juni 2024 meer over de volgende onderwerpen:

Voortgangsrapportage Een Thuis voor Iedereen

Er is een grote behoefte aan woningen voor mensen met een specifieke woonvraag en mensen die in een kwetsbare fase van hun leven zitten. Deze mensen hebben soms, naast een woning, ook extra zorg en begeleiding nodig. Het gaat bijvoorbeeld om eigen inwoners die dakloos zijn, uitstromen uit een zorginstelling, maar ook om studenten die op kamers willen gaan. In de afgelopen twee jaar hebben Rijk, medeoverheden, woningcorporaties en zorg- en maatschappelijke organisaties de handen ineengeslagen voor deze huisvestingsopgave. Toch blijft het belangrijk om met gedeelde urgentie door te blijven pakken en samen te zorgen voor voldoende huisvesting en passende zorg voor deze mensen. Dat staat in de voortgangsrapportage die minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties) op 17 juni naar de Tweede Kamer stuurde. 

Lees het volledige nieuwsbericht over de voortgangsrapportage Een Thuis voor Iedereen.

Voortgangsrapportage Wonen en zorg voor ouderen

Het aantal ouderen in Nederland neemt toe. Naar schatting zijn er in 2040 1,6 miljoen tachtigplussers: een verdubbeling. Om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen laten wonen, met zorg wanneer dat nodig is, zijn passende woningen nodig. In het programma Wonen en zorg voor ouderen werken de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) intensief samen om deze woningen te realiseren. Op maandag 17 juni verscheen de tweede voortgangsrapportage.

Lees meer over de voortgangsrapportage Wonen en zorg voor Ouderen op onze website.

Terugdringen tekort woonruimte studenten sneller door extra wooneenheden en kansen bij hospitaverhuur

Er worden goede stappen gezet in het kader van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting (LAS), zo meldde minister Hugo de Jonge op 7 mei aan de Tweede Kamer. Het hoofddoel van dit actieplan is om 60.000 extra wooneenheden voor studenten te realiseren voor 2030. In september 2023 waren er al bouwplannen voor 20.000 extra eenheden, maar dit aantal staat inmiddels op 30.000. Behalve nieuwbouw biedt ook hospitaverhuur kansen voor extra huisvesting. Hiervoor is een wetswijziging en informatiecampagne in voorbereiding.

Lees het volledige nieuwsbericht over de voortgang van het LAS.

Monitor huisvesting aandachtsgroepen nu beschikbaar

De Monitor Huisvesting aandachtgroepen is sinds 6 juni beschikbaar voor gemeenten, woningcorporaties, zorgpartijen en provincies voor inzicht in de huisvestingsopgave van een aantal aandachtsgroepen. Deze eerste versie wordt verder uitgebreid, zodat hij voldoende informatie biedt aan gemeenten en genoemde partijen om regionale afspraken te maken en de voortgang te monitoren. Bekijk de monitor hier. De monitor is ook te bekijken op datawonen.nl.

Lees het volledige nieuwsbericht over Monitor Huisvesting aandachtsgroepen.

Wonen met zorg voor islamitische senioren in Rotterdam

In het praktijkverhaal van Platform31 staat de vierde woonzorglocatie van zorgorganisatie MOB centraal: Beyt Essalam. Dit woonzorgcomplex biedt met 23 zelfstandige appartementen een plek voor islamitische ouderen die verpleegzorg nodig hebben. Het zorgteam heeft kennis van het geloof, waarden en normen uit de islamitische cultuur. Deze cultuur-sensitieve benadering helpt bewoners zich thuis voelen en deel te blijven uitmaken van de samenleving.

Lees het volledige verhaal.

Handreiking 'Beleid maak je samen'

De handreiking 'Beleid maak je samen' adviseert en inspireert gemeenten over hoe zij jongeren die ervaring hebben met dak- en/of thuisloosheid kunnen betrekken bij de totstandkoming en uitvoering van de woonzorgvisie. Jongerenpanel de 3e Kamer ontwikkelde de handreiking.

Bekijk de handreiking.

Mogelijkheden, ondersteuning en regelingen huisvesting aandachtsgroepen

Steeds meer mensen kunnen moeilijk een passende woning te vinden. De krapte op de woningmarkt heeft specifiek voor ‘aandachtsgroepen’ vaak vergaande gevolgen. Het zijn mensen in een kwetsbare situatie die vaak afhankelijk zijn van extra zorg of begeleiding of die hun leven (opnieuw) moeten opbouwen. Denk aan mensen die dak- en thuisloos zijn, uitstromen uit een intramurale (zorg)instelling, een sociale of medische urgentie hebben of statushouder zijn. Al deze aandachtsgroepen doen tegelijkertijd met andere woningzoekenden een beroep op de schaarse betaalbare woningen. De komende jaren blijft dit een grote uitdaging.
 
Om gemeenten, maar ook provincies en woningcorporaties te ondersteunen bij het huisvesten van aandachtsgroepen is het overzicht ‘Mogelijkheden, ondersteuning en regelingen huisvesting aandachtsgroepen’ geactualiseerd. Het overzicht bevat alle bestuurlijke instrumenten voor de huisvestingsopgave van verschillende doelgroepen. Bekijk het overzicht hier.

De nieuwsbrief van het Online Kennis-en Expertisecentrum Een thuis voor iedereen (OKEC) is een initiatief van 5 ministeries (BZK, VWS, JenV, SZW en OCW), in samenwerking met VNG, Aedes en het Interprovinciaal Overleg (IPO) en andere betrokken partners.  

Op de website van het OKEC vind je alle informatie over wet- en regelgeving, financiële regelingen, expertteams, handreikingen en praktijkvoorbeelden rondom de huisvesting van aandachtsgroepen en ouderen. Zo ondersteunt het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) samen met VNG, Aedes, IPO en betrokken partners, de provincies, gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars, maatschappelijke en zorgorganisaties bij de huisvesting van kwetsbare mensen.