Vinex nieuwbouw woon huur 2
Beeld: Riesjard Schropp

Nieuwsbrief Woningmarktbeleid

Lees in deze editie van vrijdag 5 november 2021 meer over de volgende onderwerpen:

Huurtoeslagparameters 2022 bekend

De bedragen van de inkomens- en huurgrenzen huurtoeslag voor het jaar 2022 zijn bekend. Ieder jaar worden deze bedragen per 1 januari geïndexeerd. Zo kan het recht op huurtoeslag en de hoogte daarvan worden vastgesteld. De normhuren, aftoppingsgrenzen, de kwaliteitskortingsgrens en daarmee ook de huurgrens voor jongeren worden per 1 januari niet verhoogd vanwege de huurbevriezing.

Indexering inkomens voor woningtoewijzing, verkoopregels en passend toewijzen

Jaarlijks worden enkele bedragen zoals vastgelegd in de Woningwet, het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015 (hierna BTIV) en de Regeling toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015 (hierna RTIV), geïndexeerd. De nieuwe bedragen zijn bekend en treden per 1 januari 2022 in werking.

Autoriteit woningcorporaties publiceert handboek marktwaardering 2021

De Autoriteit woningcorporaties (Aw) publiceerde op 29 oktober 2021 het handboek marktwaardering 2021. Dit handboek beschrijft hoe woningcorporaties de marktwaarde moeten bepalen van hun verhuurde vastgoed voor de jaarrekening van 2021. Daarnaast bevat het handboek voorschriften voor de bepaling van de beleidswaarde die in de toelichting bij de jaarrekening opgenomen dient te worden.

Vesteda pleit voor groei van de vrije huursector: “Aan het middensegment is veel behoefte”

Beleggers zijn zowel een belangrijke als beladen speler op de huidige woningmarkt. Vaak wordt aangenomen dat zij te maken hebben met prijs- en huurstijgingen en excessen in de woonsector, terwijl beleggers ook cruciaal zijn voor het vergroten van het aanbod van huurwoningen. In een vierluik kijken wij met institutionele beleggers naar hun rol en imago als belegger en belichten we hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan een gezonde woningmarkt. Gertjan van der Baan van Vesteda is aan het woord in dit praktijkverhaal.

Acht op de tien starters ervaart de huidige woningmarkt als ongunstig

De woningmarkt is krap. Starters hebben het in deze markt nóg lastiger dan andere groepen. Om meer inzicht te krijgen in wie die starters zijn, welke obstakels zij bij hun zoektocht naar passende woonruimte tegenkomen en hoe zij zelf hun situatie zien, is hen gevraagd om een vragenlijst in te vullen. De resultaten van de eerste interactieve Startersmonitor zijn nu beschikbaar via de website Starten op de Woningmarkt.

Kwartiermaker Yvonne Wijnands: “Het is tijd om doorbraken te realiseren”

Afgelopen zomer verscheen ‘Een thuis voor iedereen’, een adviesrapport over de integrale huisvesting van onder meer arbeidsmigranten, dak- en thuislozen, studenten, statushouders, ouderen, mensen met een medische beperking, sociale urgentie en mensen die uit een maatschappelijke opvang komen. Deze groepen worden ook wel aandachtsgroepen genoemd, omdat juist zij in deze oververhitte woningmarkt een steun in de rug nodig hebben bij het vinden van een passend thuis. Het is aan kwartiermaker Yvonne Wijnands de taak om te zorgen dat de plannen worden omgezet in concrete acties.

Podcast met Marja Appelman over woningcrisis

Hadden we de woningcrisis écht niet kunnen zien aankomen? Wat zijn de belangrijkste oorzaken van de crisis? Welke instrumenten worden op dit moment ingezet om uit de crisis te komen? En welke instrumenten liggen nog op de plank voor de toekomst? 

Marja Appelman, directeur Woningbouw bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, was op 28 oktober 2021 live vanaf de PROVADA te gast in de podcastserie Vastgoed Gezocht van BNR Nieuwsradio. In de aflevering geeft ze onder andere antwoord op bovenstaande vragen. Kijk voor meer informatie en om de podcast terug te luisteren op de LinkedIn-pagina van Woningmarktbeleid.

Hoe krijg je de business case voor flexwoningen rond

Het tweede webinar uit de praktijkreeks Flexwonen richtte zich op de financiële kant. Wat zijn de risico’s en hoe kun je die beheersen? Op 8 oktober 2021 keken woonprofessionals uit het hele land mee naar de praktijkervaringen van de corporaties Woonbedrijf Eindhoven en Vechtdal Wonen uit Ommen. Na afloop hadden zij een aantal handige lessen en tips op zak.

Flexwonen: aankomende webinars en flextours

Na twee succesvolle webinars over flexwonen, staan er nog een twee interessante presentaties op de agenda. Het is nog mogelijk om je aan te melden voor de volgende webinars:

  • Woensdag 3 november 2021, 09.30 uur - 11.00 uur: Draagvlak en weerstand overwinnen
  • Woensdag 1 december 2021, 09.30 uur - 11.00 uur: Flexwonen in dorpen

Na de webinars volgen drie flextours. Dat zijn bezoeken ter plaatse. Deze zijn bedoeld en enkel toegankelijk voor woningcorporaties, die bij elkaar kijken en ervaringen delen met flexwonen in de praktijk. Corporaties kunnen zich voor een of meer flextours inschrijven.

De flextours zijn telkens ’s middags van 12.30 – 16.00 uur:

  • Flextour 17 november 2021 (De Alliantie, Amsterdam)
  • Flextour 9 december 2021 (Ons Doel, Leiden)
  • Flextour 13 januari 2022 (Zayaz, Den Bosch)

Meer weten of direct inschrijven voor een webinar of flextour? Kijk dan op de website van Platform31.

Deze nieuwsbrief is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie zet zich ervoor in dat iedereen kan wonen in betaalbare, veilige en energiezuinige woningen. In een buurt waar iedereen meetelt en meedoet en het prettig leven is.

Volkshuisvestingnederland.nl is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met wonen: woningcorporaties, gemeenten, provincies, makelaars, investeerders en andere betrokkenen. Je vindt hier nieuws en achtergronden over wet- en regelgeving, woonbeleid en praktijkverhalen. Volkshuisvesting Nederland is ook te volgen via LinkedInTwitter en meerdere nieuwsbrieven.