Vinex nieuwbouw woon huur 2
Beeld: Riesjard Schropp

Nieuwsbrief Woningmarktbeleid

Lees in deze editie van vrijdag 17 december 2021 meer over de volgende onderwerpen:

Derde ronde Woningbouwimpuls zorgt voor ruim 44 duizend nieuwbouwwoningen

In 33 gemeenten door heel Nederland kunnen binnenkort 44.277 nieuwe woningen worden gebouwd. Hiervan valt 64% in de categorie ‘betaalbaar’. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geeft hiervoor een financiële bijdrage van €253 miljoen vanuit de Woningbouwimpuls. Hiermee draagt het ministerie bij aan projecten die anders moeilijk of traag tot stand komen omdat ze een financieel tekort hebben. De woningen die worden gebouwd zijn voor het grootste deel bedoeld voor starters en mensen met een middeninkomen.

Update voortgang woningbouw betaalbare woningen: toekenning derde tranche Woningbouwimpuls bekend

De roep om meer betaalbare woningen op korte termijn wordt steeds luider. In deze kabinetsperiode is dan ook ingezet om de woningbouwproductie te verhogen en versnellen, de betaalbaarheid en toegankelijkheid van woningen te vergroten en de kwaliteit van de woningvoorraad te verbeteren. In de laatste Tweede Kamerbrief van 2021 geeft minister Kasja Ollongren een update over de gang van zaken.

Nieuwe versie van de Huurprijscheck live

Met de aangepaste huurprijscheck van de Huurcommissie kunnen huurders alvast de nieuwe maximale huurprijzen vanaf januari 2022 berekenen. De huurprijscheck loopt daarmee vooruit op een nog te nemen besluit van het kabinet. Dit besluit is nog afhankelijk van een advies van de Raad van State.  

Gemeenten realiseren extra betaalbare woonruimtes voor vergunninghouders

Dertien gemeenten krijgen een financiële bijdrage voor het realiseren van huisvesting voor vergunninghouders. Hiermee worden tussen nu en eind 2023 bijna 800 woonruimtes voor vergunninghouders gerealiseerd. Daarnaast worden er zo’n 600 woonruimtes voor andere aandachtsgroepen gerealiseerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft hiervoor 14,9 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Huurverhoging vrije sector in 2022 maximaal 3,3%

In de vrije en gereguleerde (sociale) huursector gelden in 2022 regels voor de maximale huurverhoging. Voor huurwoningen in de vrije sector geldt vanaf 1 januari 2022 een verhoging van maximaal 3,3%. In de gereguleerde sector mogen de huren niet verhoogd worden tot 1 juli 2022.

Gewijzigde Woningwet gaat in per 1 januari 2022

Woningcorporaties krijgen door de wijziging van de Woningwet meer ruimte om hun rol op de woningmarkt goed te vervullen. De wet biedt nieuwe mogelijkheden voor bouwen van middenhuurwoningen, het verduurzamen van hun woningbezit en het verbeteren van de leefbaarheid. Lokaal maatwerk wordt beter mogelijk en gemeenten moeten verplicht een woonvisie opstellen.

Eerste gemeenten krijgen geld voor huisvesting aandachtsgroepen

Meer dan 80 gemeenten hebben in totaal 128 aanvragen ingediend voor de Regeling huisvesting aandachtsgroepen. Met een financiële bijdrage uit de regeling kunnen gemeenten woon- of verblijfsruimtes bouwen voor bijvoorbeeld studenten, arbeidsmigranten en statushouders. Het animo blijkt groot: in totaal is voor € 35,5 miljoen aangevraagd voor 7.427 woonruimtes en 1.651 verblijfsruimtes.

Nieuwe cijfers tonen ruim voldoende woningbouwplannen

In totaal zijn er nu plannen voor de bouw van 1.044.500 woningen door heel Nederland tot en met 2030. Het aantal woningbouwplannen is met 83.200 toegenomen ten opzichte van de inventarisatie uit het voorjaar van 2021. Deze cijfers zijn afkomstig uit het nieuwe rapport van ABF Research dat is opgesteld in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. De nieuwe inventarisatie van de plancapaciteit laat zien dat er ruim voldoende plannen zijn om de benodigde 900.000 woningen te bouwen.

Met succesvolle leningenruil belangrijke mijlpaal Vestia behaald

Eind november is de leningenruil tussen Vestia en circa 250 corporaties succesvol voltooid; een belangrijke mijlpaal. De corporaties hebben een lening geruild tegen een duurdere lening van Vestia. Hierdoor is de financiële last van Vestia verlicht. Ook wordt na negen jaar de sanering afgerond. Daarnaast hebben diverse corporaties sociale huurwoningen van Vestia overgenomen in een aantal gemeenten. De woningen van Vestia blijven zo behouden voor de sociale huursector. De corporatiesector heeft hiermee in woord en daad solidariteit getoond aan Vestia en de huurders.

Meer ontmoetingsruimten in woonvormen voor 55-plussers: regeling biedt financiële stimulans

De vraag naar woonvormen voor 55-plussers verandert de komende jaren. Steeds meer ouderen willen geclusterd wonen: in elkaars nabijheid én met een fijne plek om elkaar te ontmoeten. Dit is handig als bewoners in de toekomst minder mobiel worden. De Rijksoverheid wil deze manier van wonen mogelijk maken voor meer mensen. Daarom geeft de Stimuleringsregeling ontmoetingsruimten in ouderenhuisvesting een financiële bijdrage bij de bouw van een ontmoetingsruimte in of bij woonvormen voor ouderen. De regeling is op 30 november gepubliceerd in de Staatscourant, samen met het mandaatbesluit.

Persoonlijke verhalen van arbeidsmigranten centraal in informatiecampagne

Wie zijn toch die mensen uit Zuid- of Oost-Europa die zorgen dat de schappen in de winkels gevuld blijven? Die zorgen dat de groenten en het fruit geoogst worden en die in distributiecentra ervoor zorgen dat bestellingen bij webwinkels op het goede adres terecht komen? De campagne ‘Arbeidsmigratie Werkt’ geeft hierop antwoord door persoonlijke verhalen te laten zien van mensen die tijdelijk naar Nederland komen om hier te werken.

Deze nieuwsbrief is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie zet zich ervoor in dat iedereen kan wonen in betaalbare, veilige en energiezuinige woningen. In een buurt waar iedereen meetelt en meedoet en het prettig leven is.

Volkshuisvestingnederland.nl is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met wonen: woningcorporaties, gemeenten, provincies, makelaars, investeerders en andere betrokkenen. Je vindt hier nieuws en achtergronden over wet- en regelgeving, woonbeleid en praktijkverhalen. Volkshuisvesting Nederland is ook te volgen via LinkedInTwitter en meerdere nieuwsbrieven.