"Bij verduurzamen kan vaak meer dan je denkt"
Nico West en zijn gezin zijn anderhalf jaar geleden verhuisd naar een jaren 70-woning in Haarlem. Hij verduurzaamde de woning met het doel qua energie zelfvoorzienend te zijn. West: “Nu is de maandelijkse energierekening 50 euro. Ik denk nog over een windmolentje op de schoorsteen om helemaal naar 0 te gaan.”
Grondige aanpak
“Ik wil graag een zo klein mogelijke voetafdruk,” zegt West. Hij is adviseur bij het Amsterdamse bedrijf Woon Duurzaam, dat het hele pakket van verduurzaammaatregelen uitvoert voor wie wil verduurzamen. Toen West naar een jaren 70 woning verhuisde, was het zijn wens dat huis gasloos te verwarmen. Gebruik makend van Rijkssubsidies SEEH en ISDE pakte hij de zaak grondig aan. De vloer, het dak en de spouw werden geïsoleerd, er kwamen zonnepanelen, hoog rendementsglas en een warmtepomp. Dat alles bracht de energierekening naar 50 euro, een fractie van die van zijn buurman.
Koudwatervrees onterecht
Door zijn kennis en interesse heeft West een voorsprong op de gemiddelde Nederlander die zijn woning gasloos wil maken. Maar de koudwatervrees van sommigen is onterecht, zegt hij. Vaak heeft die te maken met gebrek aan kennis en tegenstrijdige adviezen. “Mensen hebben bijvoorbeeld gehoord dat een warmtepomp in hun huis niet kan omdat het niet voldoende geïsoleerd is. Maar warmtepompen zijn de afgelopen jaren steeds beter geworden. In combinatie met het inregelen van je radiatoren, kan een warmtepomp vaak wel. Probleem is dat veel installateurs en aannemers niet altijd weten wat allemaal mogelijk is.”
Denk en plan vooruit
Denk vooruit, is het eerste advies van West. “Als je toch al gaat verbouwen, zorg dan dat een toekomstige warmtepomp-installateur zijn leidingen makkelijk van de pomp naar de meter kan doortrekken. Maak niet alles dicht.” Zijn tweede advies: maak een plan. “Is je huis nog niet klaar voor een warmtepomp), begin dan met het verbeteren van de isolatie, de ventilatie en regel je radiatoren in. Een hybride warmtepomp (circa 13.000 euro) kan dan een volgende stap zijn. Daarna kijk je wat er nodig is aan zonnepanelen, ventilatie en isolatie (circa 11.500 euro na aftrek van subsidie, in het geval van West).” Zo’n investering verdien je in 7 tot 15 jaar terug. “Dat lijkt veel, maar sommige maatregelen zou je sowieso genomen hebben vanwege het comfort. Zie je op tegen de kosten, isoleer stap voor stap. Er kan meestal meer dan je denkt.”