Zaanse woningcorporatie Parteon stimuleert huurders om hospita te worden

In de Zaanstreek is een groot tekort aan sociale huurwoningen. Woningcorporatie Parteon zet zich daarom volop in op nieuwbouw én wil bestaande woningen beter benutten. Daarvoor is ruimte. Van alle Parteon-huurders die alleen wonen heeft ongeveer 70% minstens twee slaapkamers. Daarom steunt Parteon huurders die een lege kamer in hun woning willen verhuren. Met de hulp van Hospi Housing, wil de woningcorporatie komend jaar 25 hospita’s en huurders aan elkaar koppelen.

Een gemiddelde wachttijd van méér dan 11 jaar: dat staat je als starter in de Zaanstreek te wachten als je zoekt naar een sociale huurwoning. Woningcorporatie Parteon zet alles op alles om meer mensen sneller aan woningruimte te helpen. Zo komen er in 2024 en 2025 340 nieuwe sociale huurwoningen bij in vijf nieuwbouwprojecten. Parteon stimuleert ook hospitaverhuur: “We zien dat veel huurders ruim wonen. Met hospitaverhuur geven we de huurders de mogelijkheid om een kamer onder bepaalde voorwaarden te verhuren. Op die manier kunnen meer mensen wonen in de Zaanstreek. Voor onze huurders biedt het extra inkomen. Dat kan helpen, want veel van onze huurders leven in armoede. En met het verhuren van een kamer kun je tot wel € 5998,- per jaar verdienen.”

Matching van hospita’s en kamerzoekenden

In 2022 startte Parteon een pilot. “We kregen vooral reacties van mensen die elkaar al kenden. Het leverde zes geslaagde matches op! We hebben ze op weg geholpen door meteen samen met de hospita én de kamerzoeker te bespreken wat het inhoudt om hospita te worden. We spraken over wat je moet regelen en hielpen ze samen afspraken te maken over het samenwonen. We kregen positieve reacties, omdat we echt iets mogelijk maken voor mensen in nood. Zo nam eén van de hospita’s een gescheiden vriendin in huis die  geen andere woning kon vinden.”

"We kregen positieve reacties, omdat we echt iets mogelijk maken voor mensen in nood."

Dit jaar begon de woningcorporatie een samenwerking met Hospi Housing om nog meer matches te kunnen realiseren: “De grootste uitdaging is om het matchingsproces goed te doen. In de pilot konden huurders als ze iemand kenden, deze persoon zelf aandragen. Maar we zouden onze huurders ook graag helpen met het vinden van een kamerhuurder die ze nog niet kennen. Hier hebben we alleen niet de tijd en de middelen voor. Vandaar dat we de samenwerking met Hospi Housing zijn aangegaan. Op dit platform kunnen hospita’s in contact komen met kamerzoekenden. Het platform  faciliteert het matchingsproces en zorgt dat iedereen goed op de hoogte is van de voorwaarden van hospitaverhuur.”

Meer bekendheid voor hospitaverhuur

Wat opviel was dat er nog veel vragen zijn over de wetten en regels waar je van moet weten als je hospita wordt. Daarom is de woningcorporatie blij met de informatiecampagne die het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening recent startte. Daarin komt alle info aan de orde die je moet weten als aankomend hospita. “Het helpt dat er nu duidelijkheid over de regelgeving is en dat er één plaats is waar mensen dat kunnen vinden. Ook is de gemeente Zaanstad enthousiast over hospitaverhuur en ziet de meerwaarde ervan in. Samen met de gemeente willen we hospitaverhuur verder onder de aandacht brengen, zodat het bekender wordt onder kameraanbieders en woningzoekenden! Onze ambitie is om samen met Hospi Housing het aankomende jaar 25 matches te realiseren.”

Beter benutten voor alle woningcorporaties

Hospitaverhuur is een makkelijke en goedkope manier om de bestaande woningvoorraad beter te benutten, aldus Parteon. “Het vraagt van ons geen aanpassingen in de woningen of onze werkwijze. Zo krijgt de kamerhuurder bijvoorbeeld geen contract bij ons, maar bij de hospita. Vaak zetten corporaties in op doorstroming, maar lang niet alle huurders willen doorstromen. Hospitaverhuur is een ander middel om toch de woningvoorraad goed te benutten. En tegelijkertijd geeft het onze huurders meer inkomen. Dat kan voor veel van hen echt het verschil maken.”

Vergroot afbeelding Monique Kwaak van woningcorporatie Parteon
Beeld: ©Pascal Fielmich
Monique Kwaak van woningcorporatie Parteon