Webinar Iedereen een duurzaam huis en gebouw in 2023: hoe kunnen we dit samen versnellen?

Op afgelopen 29 juni heeft de beleidsdirectie Bouwen en Energie een webinar georganiseerd voor gemeenten en provincies. Met als onderwerp: 'hoe kunnen we met elkaar de verduurzaming versnellen?' Hierbij kwamen de laatste landelijke ontwikkelingen aan bod en de financiële middelen en ondersteuning die nu beschikbaar zijn én die beschikbaar komen voor overheden en bewoners. Ook gingen we in gesprek met de deelnemers over hoe we met elkaar in 2023 2,5 miljoen huizen en 120.000 gebouwen kunnen verduurzamen. Klimaatwinst én een structureel lagere energierekening bereiken is namelijk een flinke ambitie en uitdaging voor iedereen in Nederland. Hiermee bereiden we ons tegelijkertijd voor op de warmtetransitie via het Programma Versnelling Verduurzaming Gebouwde Omgeving (PVGO).

Tijdens het webinar kregen de deelnemers inzicht in alle mogelijkheden en kansen om verduurzaming voor iedereen mogelijk te maken. Er was extra aandacht voor de verduurzaming bij kwetsbare huishoudens en de Verenigingen van Eigenenaren (VvE’s). Ook is ingegaan op de extra klimaatmaatregelen die het kabinet heeft genomen voor de gebouwde omgeving. Dat varieert van de lokale isolatie-aanpak binnen buurten en wijken tot extra financiering voor doe-het-zelf-isolatie via vouchers, subsidies én financiering voor meer personele inzet (via bijvoorbeeld energiefixteams). Daarbij hebben VvE’s, bewoners en bedrijven de mogelijkheid om te lenen tegen gunstige voorwaarden: zoals 0% rente via het Warmtefonds.

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, webinar: Iedereen een duurzaam huis én gebouw; hoe kunnen we dit samen versnellen?
Duur: 01:27:28
Sprekers: Suzan Vink (host), Ferdi Licher (directeur Bouwen en Energie BZK), Annemarie Küppers (afdelingshoofd Energietransitie en Klimaatadaptatie BZK), Jan van Beuningen (afdelingshoofd Algemeen Beleid Energietransitie BZK en Jelle Bleumink (afdelingshoofd Bouwregelgeving en Bouwkwaliteit BZK).

Op 29 juni heeft de beleidsdirectie Bouwen en Energie een webinar georganiseerd voor gemeenten en provincies. Met als onderwerp: hoe kunnen we met elkaar de verduurzaming versnellen. Hierbij kwamen de laatste landelijke ontwikkelingen aan bod, naast de financiële middelen en ondersteuning die nu beschikbaar zijn én nog komen voor overheden en bewoners.