Dakisolatie met isolatieschuimplaten

In deze video van MilieuCentraal zie je hoe je een dak isoleert met isolatieschuimplaten.

In deze instructievideo is Jasper op een zolder om te laten zien hoe je jouw dak kunt isoleren met isolatieschuimplaten.


JASPER: "Hoi! Ik ben Jasper en in deze video laat ik je zien hoe je het dak isoleert met isolatieschuimplaten. Met goede dakisolatie kun je flink besparen op je energierekening en het is nog eens goed zelf te doen. In deze video laat ik je in negen stappen zien hoe je dat doet."

Beeldtekst: Hoe isoleer je jouw dak met isolatieschuimplaten?

JASPER: "Ik gebruik vandaag isolatieschuimplaten om mee te isoleren. Als het goed is weet jij welke type materiaal jij nodig hebt voor jouw dak."

Beeldtekst: Let op! Isolatieschuimplaten kun je alleen gebruiken bij een damp-open dak.

JASPER: "Niet elk isolatiemateriaal is geschikt voor ieder type dak. Weet je dat nou niet? Bekijk dan eerst even de video over het checken van je dak voor handige tips."

JASPER "Hoelang je met isoleren bezig zal zijn, hangt natuurlijk af van de grootte van je dak. Voor een gemiddeld dak ben je ongeveer met twee mensen zo'n acht dagen bezig. Voor deze klus heb je de volgende materialen nodig."

Beeldtekst: Klusniveau 4. 

Materiaal:
- Harde kunststofschuim isolatieplaten (EPS, XPS, PIR, PUR) minimaal Rd-waarde 3,8
- Latten 70 x 22 mm
- Isolatieschroeven met bevestigingsplaatjes
- Spijkers, schroeven en gipsschroeven
- Platen voor de afwerking, zoals gipsplaten
- Aluminiumtape voor de naden

Gereedschap:
- Schroefboormachine
- Schroefbitjes voor gips- of houtplaten
- Zaag met fijne vertanding

Stap 1: oppervlakte opmeten.

JAPER: "Laten we beginnen. Meet eerst de lengte en de breedte van je dak op. Zo kan je het aantal vierkantemeters materiaal berekenen."

Jasper meet met een rolmaat de hoogte van het dakdeel waar hij voorstaat, door deze langs de muur op te meten. De breedte van het dakdeel meet hij langs de horizontale dagspant. Zo kan hij in ieder geval recht meten.

JASPER: "Ik heb voor dit deel 6 vierkant meter materiaal nodig."

"VOICE-OVER: Zorg voor voldoende materiaal en bewaar de aankoopbon. Overgebleven materiaal dat nog in de originele verpakking zit kun je zo weer terugbrengen. Bewaar de bon ook om de verbeterde isolatie mee te laten tellen in je energielabel. De energieadviseur die het energielabel opneemt kan dan zien wat voor materiaal je in je dak hebt verwerkt."

Stap 2: grote naden en kieren aftimmeren.

JASPER: "Zie je nou grote gaten of kieren tussen de planken van het dakbeschot dan kan je deze dichtmaken door gebruik te maken van triplex. 3 à 4 mm. Dit zet je dan tegen het dakbeschot aan en zo wordt het mooi luchtdicht. In dit geval is dat hier niet nodig en misschien is dat bij jou ook niet nodig. Dan kan je deze stap overslaan."

Stap 3: kleine naden dichtmaken.

JASPER: "Zie je kleine naden in het dakbeschot? Dan kan je deze dichten met acrylaat of siliconenkit."

VOICE-OVER: Afhankelijk van de grootte van de naad kun je ook voor een wat dikker materiaal zoals compriband of PE-schuimband kiezen. Let vooral op de naden in de nok van het dak en op de plek waar het dak aansluit op de muur en de vloer."

JASPER: "Ik ga deze naad even dicht kitten."

Jasper vult de naad met een kitspuit.

JASPER: "Zo, even afstrijken met een natte vinger erlangs. Die is dicht."

VOICE-OVER: "Kom je elektriciteitskabels tegen in jouw dak? Dan is het een goed idee die door een pvc-buis te laten lopen. Vervolgens plaats je de isolatie hier gewoon overheen. Verwarmingsbuizen moet je eerst inpakken met een eigen isolatielaag. Hoe je dat doet, kun je lezen op milieucentraal.nl"

Stap 4: Isolatieplaat op maat zagen. Jasper schroeft houten balken langs de randen van het dakdeel.

JAPSER: "Ik heb deze binnenbalken er ingezet omdat ik deze mooie buitenbalken die wil ik graag behouden. Dus wat je nu kan doen, is de isolatieplaten ertussen zetten. Zo. En straks bij de afwerking heb je de gipsplaten die je erop zet en dan zie je deze dakbalken nog steeds. Ik heb de afstand in het frame opgemeten en die lengte ga ik gebruiken voor het op maat maken en zagen van de isolatieschuimplaten."

VOICE-OVER: "Let op: de dakbalken lopen niet altijd precies parallel. Meet dus de afstand tussen de dakbalken aan beide kanten van de isolatieplaat, teken dit af en zaag de plaat precies op maat af."

Met een handzaag, zaagt Jasper de dikke schuimplaten rustig op de juiste maat. Maak de plaat passend bij kleine obstakels zoals een pvc buis.

VOICE-OVER: "In kleine ruimtes zoals een ketelruimte kan het lastig zijn om de stukken op maat te maken. Probeer ze zo groot mogelijk te maken en zorg dat ieder stukje bedekt is. Op lastige kleine plekken kun je een stuk isolatiewol gebruiken. Plak dit wel goed af met aluminiumtape. Zo is het goed luchtdicht. 

JASPER: "Heb je naast een schuin dak ook een dakkapel, dan kan je deze mee isoleren. Gebruik dan geen isolatieschuimplaten maar wolachtig materiaal zoals glaswol en dek deze af met klimaatfolie."

Stap 5: isolatieplaat vastzetten.

JASPER: "Het aanbrengen van isolatie kan je het beste met z'n tweeën doen. Dus Stephan, komt me even helpen. Steek de isolatieplaat tussen het frame en druk het goed tegen het dakbeschot aan zodat er geen ruimte tussen de plaat en het dakbeschot zit. Ik zet de plaat vast met schroeven en bevestigingsplaatjes. De plaat is tien centimeter, dus gebruik ik schroeven die langer zijn en let er op dat je niet te lange schroeven gebruikt, anders ga je door het dakbeschot heen. Als de platen precies passen kun je ze ook vastzetten door een paar spijkers langs de plaat in de dakbalken te slaan."

Stap 6: isolatieplaten aansluiten.

VOICE-OVER: "Zorg ervoor dat je het materiaal naadloos laat aansluiten op het vorige stuk isolatie en de dakbalken. Eventuele naden kun je opvullen met reststukjes, kit of aluminiumtape." 

JASPER: "En daarom doe ik hier nog een klein reststukje tussen."

Jasper stopt in een kier een plakje van het isolatieschuim. 

Stap 7: Naden dicht tapen.

JASPER: "Harde kunstofschuimisolatieplaten zijn voldoende dampremmend. Dus je hebt geen folie nodig om het vocht buiten te houden. Tape wel alle naden tussen de platen en langs de randen dicht met aluminiumtape."

VOICE-OVER: "Zorg dat de tape op de muren en dakbalken niet verder uitsteekt dan de dikte van de afwerkplaten. Zo voorkom je dat je na afwerking nog taperanden ziet. Heb je een schuin dak in een badkamer? Dan is het wel beter om een dampremmende folie aan te brengen. Zo voorkom je vochtproblemen."

Stap 8, latten aanbrengen.

JASPER: "Nu ga ik de latten plaatsen. Dat ga ik tussen de dakbalken doen maar je kan er ook voor kiezen om ze over de dakbalken te plaatsen."

VOICE-OVER: "Jasper maakt hiervoor een raamwerk met latten van 70 x 22 mm. Deze bevestigt hij op het frame en daar kunnen dan later de gipsplaten aan vast worden gemaakt."

Tekst in beeld: Kit ook deze naden. Bij die tekst staat een pijl die wijst naar de kier tussen buitenbalk en de muur waar de tussenlatten tegenaan zitten.

VOICE-OVER: "Zorg ervoor dat de afstand tussen de latten even groot is als de breedte van de gipsplaten. Meestal zijn gipsplaten 60 cm breed dus de afstand tussen de latten gemeten vanaf het midden is ook 60 cm. Plaats de eerste lat direct tegen de muur. De tweede lat komt met het midden60 cm van de muur af. En zo door."

JASPER: "Het kan zijn dat je muur niet recht is. Zorg er dan voor dat je de eerste lat tegen de muur aandrukt ook al is deze scheef. En dat je dan de tweede lat wel waterpas plaatst."

Jasper controleert met een waterpas of zijn lat recht zit. Vervolgens schroeft hij de lat vast op de schuimplaten. Hij bekijkt het raamwerk tevreden. 

Stap 9: Afwerken.

JASPER: "Nu is het tijd voor de afwerking. Kunststof-isolatieplaten moet je afdekken met brandwerend materiaal. Ik gebruik gipsplaat, maar je kunt ook kiezen voor ander plaatmateriaal, als het maar brandwerend is."

Op de juiste maat snijdt Jasper langs de waterpas de gipsplaat in en breekt deze vervolgens af op de lijn.

VOICE-OVER: "Maak de gipsplaat op maat en schroef hem vast op de latten."

Met hulp van Stephan plaatst Jasper de gipsplaten tegen de muur op het raamwerk en schroeft deze vast met een accutol. Gebruik een gipsplaatbit zodat je niet te diep boort. Plaats de volgende plaat strak tegen de vorige aan zonder ruimte ertussen.

VOICE-OVER: "Bij een scheve muur meet je op verschillende plekken de breedte en snijd je één zijde van de gipsplaten zo dat deze precies bij de muur aansluit. Hierna werk je de gipsplaten verder af. Je kan de naden afwerken met band en de gipsplaten stucen of sauzen."

Jasper en Stephan knikken tevreden.

JASPER: "Het zit erop. Je dak is geïsoleerd. Wil je alle stappen nog eens rustig teruglezen? Kijk dan op verbeterjehuis.nl "