Vloerisolatie check

In deze video leer je hoe je ziet of je vloerisolatie hebt. Je checkt je kruipruimte en kijkt of er isolatiemateriaal onder je vloer op de begane grond zit. Op basis daarvan kun je beslissen of er extra isolatie nodig is. Ook laten we verschillende isolatiematerialen zien. Zo kun je het materiaal kiezen dat het beste bij jouw vloer past. Want niet ieder materiaal is geschikt voor ieder type vloer.

In deze video van Milieu Centraal demonstreert Guus hoe iemand zelf in de kruipruimte kunt controleren of de vloer voldoende is geïsoleerd.
Guus staat in een huiskamer.
GUUS: "Heb jij in huis weleens koude voeten? Vraag je je af of je vloer wel goed geïsoleerd is? Ik ben Guus. En in deze video laat ik jou zien hoe je checkt of je vloerisolatie hebt.”
Het logo van Milieu Centraal.
Beeldtekst: Hoe check je of je vloerisolatie hebt?
VOICE-OVER: "Via de vloer op de begane grond verliest een huis veel warmte. Door je vloer te isoleren, voelt je huis een stuk warmer, terwijl je energierekening lager is.”
GUUS: "Dat isolatiemateriaal plaats je niet direct onder het tapijt of het laminaat of de tegels. Maar plaats je aan de onderkant van de vloer,
dus in de kruipruimte. Soms zit er al wat isolatiemateriaal. Ik laat jou zien hoe je dat controleert. En ook leg ik uit welk materiaal voor jouw vloer het beste is."
VOICE-OVER: "Vloerisolatie kun je laten plaatsen door een professional. Maar je kunt het ook zelf doen. Wil je weten hoe? Bekijk dan onze klusvideo's. Voor deze check heb je het volgende nodig:"
Beeldtekst: Benodigdheden voor de check.
- Een vriend/vriendin, goede buur of familielid die een handje kan helpen
- Een meetlint
- Een dunne schroevendraaier, breinaald of bbq-spies
- En een zaklamp, dit kan ook die van je telefoon zijn
Stap 1: Zoek de toegang naar de kruipruimte.
VOICE-OVER: "Soms is de toegang naar je kruipruimte even zoeken. Hij kan bij de achterdeur, in de gang of zelfs in de woonkamer te vinden zijn. Meestal is het kruipluik naar de kruipruimte te vinden bij de voordeur. Heb je een ingelegde schoonloopmat? Til die dan op en kijk eronder.
Goede kans dat je daar het luik vindt. Kun je de toegang echt niet vinden? Vraag het eens aan de buren.”
Guus belt aan bij een voordeur. Het luik naar de kruipruimte bevindt zich onder de voordeurmat.
GUUS: "Ha buurman! Hier hebben we het kruipluik gevonden. Ik maak 'm open en geef 'm aan Stefan, die mij even helpt met de klus. Ik vraag hem ook om in de buurt te blijven. Zo weet ik zeker dat er niemand in valt. Dit luik was trouwens best licht, maar hij kan ook wel zwaar zijn."
Stap 2: Kijk onder je vloer.
Guus hangt met zijn hoofd ondersteboven in het luik van de kruipruimte.
GUUS: "Ben je bang voor spinnen? Dan kun je ook alleen je hoofd door het luik steken. Of vraag een goede buur of huisgenoot om hulp."
VOICE-OVER: "Er kan water in je kruipruimte staan. Dat is meestal geen probleem. Als je kruipruimte permanent onder water staat, moet je er wél iets aan doen. Je kunt dan het beste een expert inschakelen."
GUUS: "Schakel ook hulp van de expert in als een deel van je kruipruimte niet toegankelijk is, of als je last hebt van betonrot, houtrot of zwammen."
Guus wijst een houten balk aan in de kruipruimte.
Beeldtekst: Stap 3: Check of je isolatiemateriaal hebt.
VOICE-OVER: "Hier ziet Guus kale planken, die zijn te isoleren."
GUUS: "Ah, hier zit al wat isolatie. Maar wanneer weet je of het genoeg is?"
VOICE-OVER: "Bij vloeren met vloerverwarming wil je meer vloerisolatie hebben, omdat je anders veel warmte verliest via de kruipruimte. Dat is natuurlijk zonde. De meeste huizen hebben te weinig isolatie voor vloerverwarming, zelfs nieuwbouwhuizen.”
Een animatie.
VOICE-OVER: "Dus heb je vloerverwarming? Dan is het altijd een goed idee om extra vloerisolatie te plaatsen. Heb je geen vloerverwarming?
Dan is 9 centimeter of meer voldoende."
GUUS: "De dikte van de isolatie die er al zit, kun je meten door met een breinaald of spies even op een paar plekken in de isolatie te prikken en dan te meten hoe diep die gaat. In dit geval is dat 2 centimeter. Dat is te weinig."
VOICE-OVER: "Als je al thermoskussens in je kruipruimte hebt, moet je juist NIET prikken."
GUUS: "Maak dan het uiteinde van het kussen open, en tel hoeveel folielagen er zijn. Bij drie lagen en een hoogte van 15 centimeter heb je voldoende isolatie.”
Guus voert deze actie uit.
GUUS: "Een, twee, drie lagen."
VOICE-OVER: "Een extra laag isolatie kan over het bestaande materiaal heen geplaatst worden als dit nog in goede staat is en netjes aansluit. Anders moet je de oude lagen eerst verwijderen. Doe dit ook wanneer de aanwezige isolatie aangetast is door vocht en schimmel. Bij een houten vloer moet je isolatiemateriaal verwijderen dat waterdamp tegenhoudt zoals piepschuimplaten of materiaal met een folielaag.”
Een animatie.
VOICE-OVER: "Sommige huizen hebben een zogeheten 'broodjesvloer'. Ook deze kun je gewoon isoleren. Hierbij plaats je de isolatie op het laagste punt."
Stap 4: Kies je materiaal.
Guus staat in de huiskamer met verschillende stukken en soorten isolatiemateriaal.
GUUS: "Hier moet dus extra isolatiemateriaal. Maar welk materiaal kun je nou het beste gebruiken? Je kunt uit veel kiezen. Bijvoorbeeld deze isolatieschuimplaten, thermoskussens; van dit zilverkleurige materiaal, platen van glaswol of natuurlijke materialen zoals hennep. Al deze materialen plaats je aan de onderkant van je vloer. Je moet op vier dingen letten als je je keuze maakt. Als eerste is natuurlijk de isolatiewaarde van je materiaal superbelangrijk."
Guus wijst op de verpakking naar een isolatiewaarde van Rd 3,85.
GUUS: "Hoe hoger de waarde, hoe beter het isoleert. Heb je vloerverwarming? Kies dan een extra hoge isolatiewaarde. Bij een houten ondervloer kun je alleen kiezen voor thermoskussens, multifolie-isolatiemateriaal of halfharde platen zoals glaswol of vlaswol. Gebruik bij glas- of vlaswol geen folie of ander materiaal dat waterdamp tegenhoudt. Bij beton heb je meer keus en kun je ook kiezen voor deze isolatieschuimplaten. Sommige kruipluiken zijn niet zo groot. Dan zijn isolatieschuimplaten niet zo handig, want die passen er niet doorheen. Kies dan liever voor flexibel materiaal zoals thermoskussens."
Een animatie.
VOICE-OVER: "Natuurlijk heeft het isolatiemateriaal ook een impact op het milieu. Denk aan grondstoffen, energie, water en land, voor de productie bijvoorbeeld, en energie voor het vervoer. Steenwol, glaswol en isolatieschuimplaten scoren gemiddeld. Thermoskussens en vlaswolplaten
scoren veel beter dan gemiddeld. Een afrader is schapenwol. Om de materialen te kunnen plaatsen heb je minimaal 35 centimeter ruimte nodig in je kruipruimte."

GUUS: "Heb je dat niet? Graaf de kruipruimte dan 10 centimeter extra uit.
Heb je dan nog steeds meer ruimte nodig? Dan raad ik je aan om een bouwkundige mee te laten kijken, ook in verband met de fundering."
VOICE-OVER: "Een alternatief is bodemisolatie. Dit is isolatie die je op de bodem van je kruipruimte neerlegt. Dat is alleen een goede optie, als je echt de hele kruipruimte opvult. Voorwaarde is dan wel dat je gasbuizen zijn ingepakt met mantelbuizen, en je echt nooit meer in je kruipruimte hoeft te komen. Schakel voor bodemisolatie een expert in."
GUUS: "Je weet nu hoe je checkt of je vloerisolatie hebt. En hoe je het juiste materiaal kiest voor de isolatie van jouw vloer. "Kijk nu onze video's als je zelf je vloer wilt isoleren met thermoskussens of isolatieschuimplaten."
Beeldtekst: Ook zelf je vloer isoleren? Verbeterjehuis.nl