Vloerisolatie met thermoskussens
In deze video leer je in 8 stappen hoe je een vloer isoleert met thermoskussens.
In deze klusvideo van Milieu Centraal demonstreert Guus hoe men een houden vloer goed isoleert door middelvan thermoskussens in de kruipruimte.
GUUS: "Via de vloer van je huis verlies je veel warmte als deze niet goed geïsoleerd is. Ik ben Guus.
En in deze video laat ik je zien hoe je een houten ondervloer kunt isoleren met thermoskussens. Daarmee voelt je huis een stuk warmer aan en bespaar je een hoop energie."
Het logo van Milieu Centraal.
Beeldtekst: Hoe isoleer je jouw houten vloer met thermoskussens?
GUUS: "Je kunt thermoskussens gebruiken bij zowel een houten als een betonnen ondervloer. In deze video laten we zien hoe je ze plaatst bij een houten ondervloer."
"VOICE-OVER: Wil je meer weten over de verschillende isolatiematerialen? "Bekijk dan eerst de checkvideo voor handige tips."
GUUS: "Hoelang je met deze klus bezig bent, is mede-afhankelijk van de grootte van het huis. Bij een gemiddelde eengezinswoning ben je met twee personen zo'n twee dagen bezig. Zorg er in ieder geval voor dat je de volgende materialen in huis hebt:"
Beeldtekst: Klusniveau 4.
Materiaal:
- Thermoskussens met 3 luchtkamers en een isolatiewaarde van Rd 3,5 of hoger, bij vloerverwarming een Rd-waarde van 4,8
- Folieversterkers op rol of voorgeknipt
- Watervaste dubbelzijdige tape
- Bodemfolie van 0,20 mm dikte of meer
- Slagpluggen van 6 mm dik
- Isolatieschuimband
- Compriband of kit voor het afdichten van naden
- Buisisolatieschuim passend bij de cv-leidingen
- Optioneel: noppenfolie voor onder de bodemfolie
- Optioneel: muisvrije rooster
Gereedschap:
- Nietapparaat met nietjes van minimaal 10-15 mm
- Een houtvochtmeter
- Een hamerboormachine met een 6 mm steenboor
- Een priem van 8 mm dik
- Een hamer
- Een rolmaat
- Een schaar
- Een viltstift
- Een looplamp
- Een verlengsnoer
Beschermende kleren:
- Een overall of oude kleren
- Een veiligheidsbril
- Optioneel: een stofkapje
Guus staat bij een open luik naar de kruipruimte in een kamer met een houten vloer.
GUUS: "Een open kruipluik kan gevaarlijk zijn. Zorg er daarom voor dat er niemand in kan vallen. Dus waarschuw je huisgenoten. En zet er een blokkade voor als je bezig bent."
Hij zet het gebied af met een stoel en een roodwit lint. Op de stoel hangt de tekst: Pas op! Kruipruimte staat open.
GUUS: "Nog een reden om deze klus met z'n tweeën te doen, is je eigen veiligheid. Je wil jezelf niet per ongeluk insluiten."
Stap 1: Check je ventilatie.
GUUS: "Voor we met de isolatie aan de gang gaan, bekijk ik eerst of de ventilatie van de kruipruimte goed is. Een kruipruimte moet goed geventileerd zijn zodat schadelijke stoffen en vocht kunnen ontsnappen."
Voor de ventilatiegaten in de buitenmuur van het huis zijn roosters gemonteerd.
VOICE-OVER: "Daarom kijk je waar de ventilatiegaten zitten en meet je hoe groot deze zijn. Per vierkante meter vloeroppervlak moet er 1 cm² aan ventilatieopeningen zijn. Het is belangrijk dat er ventilatieopeningen
aan de voor- en achterkant van het huis zijn, zodat de lucht goed kan stromen. Dat is hier het geval. De ventilatiegaten worden afgesloten met een muisvrij-rooster."
GUUS: "Zorg ervoor dat je tijdens het isoleren de ventilatiegaten niet afdekt. Heb je onvoldoende ventilatiegaten, of zijn ze niet goed verdeeld aan weerszijden van het huis? Schakel dan een bouwbedrijf in om dat in orde te maken. Intussen kun je wel vast beginnen met je klus."
Stap 2 Neem de maten op.
GUUS: "Rento helpt mij vandaag met de klus, daar ben ik heel blij mee. En we beginnen met het opmeten
van de kruipruimte."
VOICE-OVER: "Deze kruipruimte is in zijn geheel 8 bij 3,40 meter, dus 27,2 m². Tussen de balken zit 60 centimeter ruimte en de lengte van de balken is dus 3,40 meter. Deze informatie heb je nodig voor het bestellen van de thermoskussens. Meet de ruimte tussen alle balken, want ze liggen vaak niet op gelijke afstanden. Bestel de kussens 40 centimeter langer en 30 centimeter breder zodat ze straks voldoende ruimte hebben."
GUUS: "Zit er een obstakel in de weg zoals deze verticale buis? Meet dan de afstand tussen de rand van het obstakel en de dichtstbijzijnde balk. In dit geval is dat 26 centimeter. Doe die afstand keer 2,5 en tel dat op bij de lengte van de thermoskussens die je gaat bestellen. Want later ga je die thermoskussens namelijk om het obstakel heen plooien. Dan heb je genoeg lengte."
VOICE-OVER: "Bewaar de aankoopbon, zodat een energieadviseur kan zien welk materiaal je hebt gebruikt, als die het energielabel opneemt. Maak ook foto's van de kruipruimte voor en na de klus, als bewijsmateriaal."
Stap 3 Gaten dichtmaken.
VOICE-OVER: "Waar leidingen door de vloer gaan en er andere luchtlekken te vinden zijn dicht je die met siliconenkit. Dit kan bij naden tot 10 millimeter. Voor grotere gaten kun je compriband of een stukje glaswol gebruiken. Als je glaswol gebruikt, bescherm dan jezelf met handschoenen, een mondkapje en veiligheidsbril
om irritatie te voorkomen. Kit ook de aansluiting van de vloer met de muren dicht met siliconenkit."
Stap 4: Cv-leidingen isoleren.
GUUS: "Als er cv-leidingen door je kruipruimte lopen, moet je die extra isoleren. Leidingen voor drinkwater moet je juist NIET isoleren."
VOICE-OVER: "Het verschil tussen een water- en cv-leiding zie je aan de dikte. Drinkwaterleidingen hebben een doorsnede van maximaal 20 millimeter en cv-leidingen van méér dan 20 millimeter. De cv-leidingen pak je in
met buisisolatieschuim."
Stap 5: Bodemfolie plaatsen.
VOICE-OVER: "Nadat je bouwafval en scherpe voorwerpen uit de kruipruimte hebt gehaald, plaats je bodemfolie om vocht buiten te houden. De folie kun je boven al op maat knippen. De maat van de folie bepaal je als volgt:
Je neemt de maat van de kruipruimte en telt daar, zowel in de lengte als in de breedte, 50 centimeter bij op. Zo heb je straks aan alle zijdes 25 centimeter extra ruimte."
GUUS: "In een kruipruimte kan regelmatig water staan. In dat geval zie je 'n soort lijntje op de muur. Hier is dat dus niet, maar dat kan dus wel. In dat geval bevestig je de bodemfolie zo'n 10 centimeter boven die lijn.
En tel die extra afstand twee keer op bij de benodigde lengte en breedte van je bodemfolie."
VOICE-OVER: "Reken ook extra folie bij eventuele obstakels."
GUUS: "Om te zorgen dat de bodemfolie blijft drijven, leg ik eerst noppenfolie op de grond."
Daarbovenop vouwt hij plastic oranje bodemfolie open.
VOICE-OVER: "Op 10 centimeter boven het waterpeil of de grond boor je gaten in de muur op anderhalve meter afstand van elkaar."
Guus bepaalt de afstand op de muur in de kruipruimte met een rolmaat en boort een gat.
VOICE-OVER: "Dan plak je de folieversterker op de folie, vouw je de folie dubbel, maak je met een priem een gaatje en bevestig je de folie met een slagplug aan de muur."
Met een hamer timmert hij de omgevouwen rand van de folie vast aan de muur.
VOICE-OVER: "De folie die je overhoudt in de hoeken plak je vast met dubbelzijdige, watervaste tape."
Guus vouwt de plastic foliehoek aan de buitenkant dicht.
VOICE-OVER: "Ook op de plek waar twee stukken folie samenkomen zetten we de folie tot 10 centimeter boven het hoogste waterpeil en plakken we de twee lagen folie aan elkaar met de watervaste tape. Bij een obstakel heb je extra folie nodig. Leid dit eromheen en plak twee stukken folie aan beide kanten van het obstakel aan elkaar vast."
GUUS: "De voorbereiding van de kruipruimte is klaar. Dus ik ga nu beginnen met het plaatsen van de thermoskussens."
VOICE-OVER: "Let op! Controleer voor je begint met de thermoskussens de houtvochtigheid van de vloer
met een houtvochtmeter. "Is de houtvochtigheid hoger dan 20%, wacht dan met isoleren. Leg eerst de bodemfolie in de kruipruimte en wacht tot de houtvochtigheid is gedaald."
Stap 6: Thermoskussens op maat maken.
GUUS: "Als je de thermoskussens niet op de juiste lengtemaat hebt besteld kun je ze ook zelf op maat maken. Gebruik hiervoor de maten die je eerder hebt opgemeten. En het fijne is dat je dit boven de grond kunt doen."
VOICE-OVER: "Rol het kussen uit en maak de folie open. Snijd een stukje van de binnenste folielagen weg."
De rol met aluminiumachtige dunne folie bestaat uit 3 lagen.
VOICE-OVER: "Plak dubbelzijdig tape over de hele breedte van het kussen. Meet vervolgens de lengte van het kussen,
markeer het met een stift en snijd het restant af."
Guus knipt een deel af. Halverwege de strook, in het midden, zit dubbelzijdige tape.
GUUS: "Ik knip ook alvast stukjes folieversterker van 7 centimeter."
Deze stukjes zijn vierkant.
Stap 7: Thermoskussens bevestigen.
GUUS: "Thermoskussens werken met luchtzakken die je maakt van deze folie. En om goed te kunnen laten zien hoe dat werkt, hebben we dit model gemaakt. Hier zie je hoe de bodemfolie de grond bedekt. Hier zie je dat je allemaal luchtkamers maakt door de folie op de juiste manier te bevestigen."
VOICE-OVER: "Kijken we nu hoe dat onder de grond werkt."
GUUS: "We schudden de lagen van de thermoskussens van elkaar af."
Guus bepaalt vervolgens de plek voor het aanbrengen van de vierkante folieversterkers.
GUUS: "Pak dan het midden van het kussen. Hier zie je een lijn van de lasnaad. Die houd je in het midden
tussen de twee balken in."
VOICE-OVER: "Guus laat dit boven ook even zien."
GUUS: "En zo zie je waar het kussen de balk raakt. Dus hier. Op deze plek plak ik stukjes folieversterker."
VOICE-OVER: "Niet de kussens aan de bovenkant van de balk zo dicht mogelijk tegen de vloer aan. Trek de lagen van het kussen van elkaar los zodat je alleen de bovenste laag van het kussen vastniet. Om de anderhalve meter plak je een folieversterker, en niet je het kussen vast. Daarna doe je hetzelfde aan de andere kant. Zo hangt het kussen mooi strak tussen de balken."
GUUS: "Het is heel belangrijk dat je thermoskussens luchtdicht zijn. Als je dus per ongeluk een scheurtje maakt,
repareer het dan met aluminiumtape. En als je per ongeluk een keer verkeerd niet, haal dat nietje dan heel voorzichtig weg met een dunne, platte schroevendraaier. Indien nodig breng je extra folieversterker aan en niet je de folie opnieuw vast."
VOICE-OVER: "Schud nu het kussen uit, zodat het zich kan vullen met lucht. Bevestig daarna de onderste laag van
het kussen zo laag mogelijk tegen de balk. "Kijk, hier zie je hoe Rento dat beneden doet. Guus laat dit op zijn model ook even zien."
De bovenste laag van het folie zit op de balk zo dicht mogelijk bij de vloer geniet. De onderste laag niet Guus zo laag mogelijk op de balk.
GUUS: "Let erop dat je de folieversterkers recht boven elkaar plaatst. Want anders kan het scheeftrekken en dan ontstaat er ruimte."
VOICE-OVER: "Als alles goed hangt, kun je het kussen gaan sluiten door de bovenste en onderste laag van het kussen
aan het uiteinde aan elkaar te plakken met de tape."
Guus verwijdert de strip van de dubbelzijdige plakband en plakt de lagen op elkaar, zodat er een luchtzak ontstaat.
GUUS: "Zoals je zag, kom je in de kruipruimte vaak obstakels tegen, zoals deze horizontale balk. In dat geval kun je het kussen boven, zoals hier, of onder het obstakel door laten lopen. Bij een verticaal obstakel niet je het kussen zo strak mogelijk om het obstakel heen."
Zijn collega niet het thermoskussen zo strak mogelijk vast om een plastic pijp die door de vloer naar de kruipruimte loopt. Vervolgens laat hij de luchtzak vullen met lucht.
Stap 8: Kruipluik isoleren.
GUUS: "En dan het laatste stukje, je zou het bijna vergeten; het kruipluik. Hiervoor knip je een kussen op maat en niet je die vast aan het luik met folieversterkers. De kieren rondom het luik dichten we met isolatieschuimband. Zo kan er niet alsnog warmte ontsnappen."
Guus plakt de isolatieschuimband rondom de opening voor het luik. Dan sluit hij de kruipruimte met het houten luik af.
GUUS: "Zo, deze vloer is geïsoleerd. Wil je alle stappen nog eens teruglezen? Kijk dan op de website."
Beeldtekst: Ook zelf je vloer isoleren? Verbeterjehuis.nl.