Saneringskader voor woningcorporaties

Saneringssteun bestaat om te voorkomen dat woningcorporaties noodzakelijke sociale werkzaamheden niet meer uit kunnen voeren door financiële problemen. Het saneringskader is gewijzigd op 1 juli 2024. Lees er meer over op deze pagina.

Woningcorporaties spelen een cruciale rol bij de huisvesting van huishoudens met een lager inkomen. Indien een woningcorporatie in financiële problemen komt staat niet het voortzetten van de instelling voorop, maar het voortzetten van de noodzakelijke volkshuisvestelijke werkzaamheden. Denk aan het behouden van sociale huurwoningen, onderhoud en verduurzaming.

Gewijzigde saneringskader

Het gewijzigde saneringskader is op 1 juli 2024 in werking getreden. Het inwerkingtredingsbesluit is te vinden op de website overheid.nl. Het kader is gewijzigd om beter aan te sluiten bij praktische ervaringen van eerdere saneringen. Zoals bij corporatie Woningstichting Geertruidenberg (WSG).

De volgende 3 wijzigingen zijn per 1 juli 2024 in werking getreden:

  1. Een onafhankelijke adviescommissie noodzakelijk DAEB adviseert welke activiteiten voortgezet dienen te worden.
  2. Woningencorporaties in de regio krijgen een grotere verantwoordelijkheid bij het voortzetten van de noodzakelijke volkshuisvestelijke activiteiten.
  3. Er komt een objectivering van de hoogte van de saneringsbijdrage.

Adviescommissie 

De adviescommissie bestaat uit de volgende leden: 

  • Willy de Mooij (voorzitter)
  • Maud Groenberg
  • Marc Eggermont
  • Marga Bekker
  • Tonny van de Ven

De adviescommissie adviseert woningcorporaties in financiële problemen. De werkzaamheden in het belang van de volkshuisvesting blijven op deze wijze behouden. Ook de kosten voor de sanering worden zoveel mogelijk beperkt. Sanering moet tegen zo laag mogelijke kosten plaatsvinden, omdat saneringssteun een publieke heffing voor de hele sector is.

Relevante regelgeving

De volgende regelgeving is van toepassing op dit onderwerp.