Woonmaatschappelijk werk

Woningcorporaties mogen in het kader van leefbaarheid een bijdrage leveren aan woonmaatschappelijk werk, als dit onder de verantwoordelijkheid gebeurt van maatschappelijke organisaties en uitsluitend ten behoeve van de huurders van woongelegenheden van de corporatie.

Dit betekent dat activiteiten waarvoor primair andere partijen verantwoordelijk zijn, niet behoren tot het werkdomein van corporaties. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren of initiëren, coördineren van welzijnswerk. Corporaties kunnen nog steeds deelnemen aan wijkbrede leefbaarheidstrajecten, maar niet in een dragende rol en altijd direct ten dienste van de eigen bewoners en het bezit. Het is voor corporaties nadrukkelijk toegestaan om vanuit deze hoedanigheid deel te nemen in wijkteams met gemeenten en welzijnsinstellingen.

Diensten

Indien een corporatie bij een eigen huurder ‘achter de voordeur’ problemen signaleert, kan (met betrokkenen) in overleg worden getreden met de verantwoordelijke instanties. Verder kan gedacht worden aan de inzet van een budgetcoach bij schuldenproblematiek die gepaard gaan met (dreigende) huurachterstanden. Ook mogen toegelaten instellingen een huismeester in dienst hebben. Sponsoring is niet toegestaan, maar de toegelaten instelling kan wel voor bepaalde doelen financiële middelen ter beschikking stellen aan bewoners. Indien u twijfelt of een bepaalde dienst onder woonmaatschappelijk werk valt, kunt u voor advies contact opnemen met de Autoriteit woningcorporaties.

Relevante regelgeving

De volgende regelgeving is van toepassing dit onderwerp:

Relevante regelgeving:

Let op: in het kader van de evaluatie van de Woningwet zullen er in 2021 mogelijk een aantal zaken veranderen rondom de ondersteuning van activiteiten tussen bewoners. Tot die tijd geldt de huidige regelgeving.