Woonzorggebouwen

Zorgvastgoed zijn woonzorggebouwen waarbij zorg of begeleiding aan de orde is. Het bouwen en verhuren van zorgvastgoed is - afhankelijk van de hoogte van de huur die aan bewoners (in het geval van zelfstandige huurwoningen) via een huurcontract in rekening wordt gebracht - een Dienst van Algemeen Economisch Belang (DAEB).

Voor zorgvastgoed dat individueel verhuurd wordt gelden dan ook dezelfde toewijzingsregels als voor reguliere sociale huurwoningen. In het gebouw mogen inpandige zorgsteunpunten en ruimten voor bijvoorbeeld dagbesteding aanwezig zijn. Deze ruimten worden beschouwd als maatschappelijk onroerend goed. Dit geldt ook voor hospices of opvangtehuizen, zoals blijf-van-mijn-lijfhuizen en dag- en nachtopvang voor dak- en thuislozen, ook als losstaand gebouw. Woningcorporaties mogen bepaalde diensten aan bewoners leveren die met het wonen te maken hebben, maar geen zorgdiensten, maaltijddiensten en medische diensten. Zelfstandige zorgwoningen met een huur in het geliberaliseerde segment zijn niet-DAEB. Corporaties moeten deze dus zonder staatssteun realiseren. Dat ligt anders voor onzelfstandige zorgwoningen en intramuraal zorgvastgoed: die worden wel tot de DAEB gerekend.

Regels over verhuur van intramuraal zorgvastgoed

Bij intramuraal zorgvastgoed hebben corporaties met minder regels te maken dan bij zorgappartementen die individueel worden verhuurd. Met intramuraal wordt bedoeld dat de bewoners van het gebouw een integraal pakket van zorg met verblijf wordt geboden in een beschermde omgeving. Het verblijf van deze cliënten wordt in dat geval gefinancierd vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), de Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Jeugdwet of als beschermd wonen of maatschappelijke opvang op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De cliënten hebben geen huurcontract en er is dus geen sprake van toewijzing van woonruimte. Het kan bijvoorbeeld gaan om een verpleeg- of verzorgingshuis, instelling voor gehandicapten of instelling voor cliënten met langdurige psychische problemen. Het bouwen en verhuren van intramuraal zorgvastgoed (verblijfseenheden) is een DAEB-activiteit. De regels voor inkomenstoetsing en passend toewijzen zijn niet van toepassing bij intramuraal zorgvastgoed en bij maatschappelijke opvang.

Relevante regelgeving

De volgende regelgeving is van toepassing op het onderwerp woonzorggebouwen: