Verwarm je huis veilig, voorkom koolmonoxidevergiftiging

De dagen worden korter en de temperaturen gaan omlaag. Tijd om de verwarming weer aan te zetten. De meeste huizen in Nederland worden nog verwarmd met een CV-ketel, geiser, gashaard of gaskachel. Als deze installaties niet goed worden aangesloten of onderhouden door een CO-vrij gecertificeerd bedrijf, is er een groter risico op koolmonoxidevergiftiging. 

Start campagne 'Stop koolmonoxidevergiftiging'

Om mensen te wijzen op de gevaren van koolmonoxidevergiftiging en de wettelijke verplichting voor huiseigenaren om een CO-vrij gecertificeerd bedrijf in te schakelen, start de voorlichtingscampagne ‘Stop CO-vergiftiging’. De campagne loopt van november 2023 tot maart 2024. Meer informatie is te vinden op de campagnewebsite

Geen CO-vrij logo? Geen klus! 

CO-vrij gecertificeerde bedrijven herken je aan het CO-vrij-logo (zie onder) en zijn ook te vinden in het ‘register gasverbrandingsinstallaties’. Een installateur draagt bovendien (digitale) legitimatie bij zich waarmee hij of zij kan aantonen voor een gecertificeerd bedrijf te werken. Bedrijven die niet in het register staan, mogen geen werkzaamheden uitvoeren aan gasverbrandingsinstallaties. Ook zelf klussen aan een gasverbrandingsinstallatie is niet toegestaan.

Koolmonoxidevergiftiging 

Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas. Je ruikt, proeft en ziet het niet, maar mensen die het inademen, kunnen ernstige gezondheidsklachten krijgen en zelfs overlijden. Jaarlijks zorgt koolmonoxidevergiftiging voor tien tot twintig doden en ten minste tweehonderd ziekenhuisopnames. Veelal komt koolmonoxide een huis binnen door een niet goed geïnstalleerde of onderhouden gasverbrandingsinstallatie, zoals een cv-ketel, geiser, gaskachel, gashaard of rookgasafvoer.