Gemeenten
Een woonvisie is een beleidsdocument van een gemeente waarin het beleid op het gebied van de hele woningmarkt of een deel daarvan is uitgewerkt.
Een woonvisie hoeft niet uitsluitend gericht te zijn op de sociale huursector, maar zou ook de verwachtingen voor marktpartijen in de huursector of de koopsector kunnen benoemen. De woonvisie speelt in op de woningmarkt en (volkshuisvestelijke) vraagstukken die veelal op langere termijn spelen, zoals het bewerkstelligen van een evenwichtige woningmark en het waarborgen dat verschillende doelgroepen aan een passende woning kunnen komen. In de woonvisie wordt vaak de samenhang gevonden met aanpalende beleidsterreinen als onderwijs, zorg en welzijn.
Opstellen
Het opstellen van een woonvisie door de gemeente is van belang omdat corporaties naar redelijkheid een bijdrage moeten leveren aan de uitvoering ervan. Door corporaties en huurdersorganisaties al te betrekken bij het opstellen van de woonvisie, wordt een goede basis voor de prestatieafspraken gelegd. Partijen raken bekend met elkaars opvattingen en belangen. Daarnaast kan inbreng van overige belanghebbenden bij de woonvisie nuttig zijn. Afhankelijk van de gekozen reikwijdte van de woonvisie zijn bijvoorbeeld maatschappelijke organisaties, marktpartijen en overheidsinstanties (zoals politie) als belanghebbenden denkbaar.
Wijzigingen na gewijzigde Woningwet 1 januari 2022
Sinds 1 januari 2022 is de gemeentelijke woonvisie verplicht. Belangrijk punt daarbij is dat de woonvisie maximaal over de komende vijf jaar mag gaan. Bovendien veranderen een aantal zaken aan het standaard wettelijk proces waarop woningcorporaties, gemeenten en huurdersorganisaties zich kunnen beroepen om tot prestatieafspraken te komen. Zo vervalt het verplichte vooroverleg met huurderorganisaties over het activiteitenoverzicht van woningcorporaties, omdat dit tot ongelijke verhoudingen kan leiden tussen toegelaten instelling, gemeente en huurdersorganisatie.
Verder wordt de uiterlijke datum voor het doen van de uitnodiging van woningcorporatie(s) aan de gemeente(n) en huurdersorganisatie(s) om het gesprek over prestatieafspraken te beginnen, vervroegd naar 1 april van elk jaar. Gezien deze nieuwe inrichting van het proces en gezien de woonvisie voor gemeenten verplicht wordt, kan vervallen dat de toegelaten instelling geen uitnodiging hoeft te doen indien de gemeente geen woonvisie heeft. Zo wordt gegarandeerd dat er altijd een gesprek plaats kan vinden. Lokale partijen kunnen het wettelijk proces om tot prestatieafspraken te komen samen inrichten op een manier die voor hen het best werkbaar is.
Relevante regelgeving
De volgende regelgeving is aan de orde betreft dit onderdeel: