Niet iedereen heeft dezelfde woonwensen en wil wonen in een standaard koop- of huurwoning. Dit hangt samen met leefstijl, persoonlijke voorkeuren en culturele opvattingen. Wonen in een woonwagen op een woonwagenlocatie is hier een voorbeeld van. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het huisvestingsbeleid van woonwagenbewoners. Dat doen ze door te zorgen voor voldoende standplaatsen. Woningcorporaties hebben een rol bij het bouwen en verhuren van standplaatsen en woonwagens. In 2018 heeft de minister van BZK het Beleidskader gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin staat een visie op het standplaatsenbeleid die in lijn is met het mensenrechtelijk kader voor de culturele identiteit van Roma, Sinti en woonwagenbewoners.
Op deze pagina vind je ondersteuningsmaatregelen, financiële regelingen, handreikingen en tools die helpen bij de huisvesting van woonwagenbewoners. Bekijk ook de onderwerppagina over woonwagenbeleid.
Om verschillende partijen te helpen bij het sneller creëren van huisvesting voor woonwagenbewoners is ondersteuning vanuit de Rijksoverheid en andere partners beschikbaar.
De overheid biedt diverse financiële regelingen aan ter ondersteuning.
1. Regeling Huisvesting Aandachtsgroepen (RHA) voor gemeenten
Gemeenten kunnen de uitkering Regeling huisvesting aandachtsgroepen (RHA) aanvragen om meer passende woonruimten te bouwen. Zowel voor statushouders als voor andere aandachtsgroepen, bijvoorbeeld mensen die door een scheiding hun huis zijn kwijtgeraakt of door sociale of medische omstandigheden urgent een woning nodig hebben. Het totale budget in 2022 voor deze specifieke uitkering is € 52 miljoen. De RHA is tijdelijk gesloten voor aanvragen.
Een woonwagen is in de Woningwet gedefinieerd als een voor bewoning bestemd gebouw dat is geplaatst op een standplaats en dat in zijn geheel of in delen kan worden verplaatst. In dezelfde wet is een standplaats gedefinieerd als een kavel die is bestemd voor het plaatsen van een woonwagen, waarop voorzieningen aanwezig zijn die op het leidingnet van de openbare nutsbedrijven, van andere instellingen of van gemeenten kunnen worden aangesloten.
Expertise inschakelen
RVO Expertteam woningbouw
Het Expertteam woningbouw helpt gemeenten bij vraagstukken op het gebied van gebiedsontwikkeling, transformatie van vastgoed en tijdelijke woonoplossingen. Je kunt je vraag mailen naar: woningbouw@rvo.nl.
Hoe kun je op regionaal niveau samenwerken? Dit webinar is bedoeld voor professionals die geïnteresseerd zijn in, of betrokken zijn bij, het realiseren van extra standplaatsen voor woonwagens.