Wat is de landelijke aanpak optoppen?
Optoppen is populair. Steeds meer gemeenten, woningcorporaties en commerciële partijen houden zich bezig met de mogelijkheden om extra woningen te realiseren op platte daken. De potentie is groot: met optoppen kunnen zeker 100.000 woningen worden gerealiseerd.
Om deze potentie te benutten is de landelijke aanpak optoppen ontwikkeld.
Waarom optoppen?
Het optoppen van bestaande woningen biedt meer kansen dan het toevoegen van woningen alleen. Voor huidige bewoners, omdat het optoppen gecombineerd kan worden met het verduurzamen en revitaliseren van de bestaande woningen. Daardoor gaat niet alleen de kwaliteit van deze woningen omhoog, maar kan ook de energierekening omlaag. Dit draagt bij aan de betaalbaarheid van wonen.
Voor de diversiteit en leefbaarheid van wijken biedt optoppen ook kansen. Door met optoppen extra woningen te realiseren stijgt het draagvlak voor voorzieningen in de wijk. En kunnen bepaalde doelgroepen, zoals starters of ouderen, in de wijk komen en blijven wonen. Ook het verbeteren en vergroenen van de directe omgeving, tegelijk met het optoppen en verduurzamen van woningen, draagt bij een leefbaardere wijk.
Tijdens de eerste bestuurlijke bijeenkomst optoppen werden de kansen van optoppen besproken. Hierover is een video gemaakt, die onderaan deze pagina te vinden is.
Waarom een landelijke aanpak?
Het realiseren van 100.000 optoppers gaat, ondanks de toenemende interesse, niet vanzelf. Optoppen gebeurt op dit moment vooral op kleine schaal, waardoor partijen voor maatwerkoplossingen kiezen. Dit kost veel tijd en geld. Partijen lopen tegen verschillende belemmeringen aan, die het gevolg zijn van beleid en regelgeving en gebrek aan ervaring.
Actielijnen landelijke aanpak
Om optoppen te stimuleren is een landelijke aanpak optoppen ontwikkeld. Deze aanpak bestaat uit de volgende 3 actielijnen.
Gezamenlijke aanpak
De inzet van vele partijen is noodzakelijk om optoppen op grotere schaal mogelijk te maken. In een traject met de naam ‘Optop2000’ zijn de koplopers in november 2023 bij elkaar gebracht. De landelijke aanpak is geschreven en wordt uitgevoerd door samenwerkende partijen: de Provincie Zuid-Holland, Aedes vereniging van Woningcorporaties en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.