Chantal vindt na zeven jaar betaalbare woning in haar geliefde Amsterdam: “Had droom al opgegeven”
“Een lot uit de loterij”, noemt Chantal Schrama haar nieuwe thuis. Na een jarenlange zoektocht naar een betaalbare woning in Amsterdam is ze nu trotse huurder van een pand op een van de meest begeerde plekjes in Amsterdam: het Begijnhof, het oudste en grootste hofje van de stad. Via de gemeente kwam ze in contact met de stichting die de woning aan haar aanbood. “Ik ben er zo ontzettend blij mee!”
Mensen met een middeninkomen zoals Chantal, zorgcoördinator bij Discus HVO-Querido, staan voor een flinke uitdaging om in populaire woonregio’s een betaalbare woning te zoeken in de vrije sector. De vraag naar woningen voor deze doelgroep is groter dan het aanbod. Chantal zocht zeven jaar zonder succes naar een betaalbare woning in Amsterdam. Ze verdiende te veel voor sociale huur, maar te weinig om kans te maken op een huurwoning in de vrije sector. Kopen was helemaal geen optie.
Daarom moest ze tot voor kort iedere dag de reis maken van haar woning in Leiden naar Amsterdam. “Maar mijn hart ligt hier, in Amsterdam”, stelt ze. “Op mijn negentiende woonde ik hier al. En daarna 9 jaar samen. Helaas ging mijn relatie uit en moest ik verhuizen. Inmiddels werk ik alweer 16 jaar in de zorg in Amsterdam. Ook mijn sociale leven speelt zich hier af. Ik ken ieder straatje. Zelf had ik de droom om ooit weer in Amsterdam te wonen eigenlijk al opgegeven.”
Minder werken geen optie
Een oud-collega van Chantal gaf haar tijdens de zoektocht bijvoorbeeld als tip mee om minder te gaan werken en zo in aanmerking te komen voor een sociale woning of huurtoeslag. Dat was geen optie voor de zorgcoördinator, onder meer omdat Woningnet het inkomen van twee jaar terug aanhoudt bij toewijzing. “En hoe betaal je in de tussentijd twee jaar lang de huur van een woning in de vrije sector?”, vraagt ze zich hardop af. “Sowieso gaat het tegen mijn principes in om op zo’n manier aan een woning te komen.”
Gouden tip
Uiteindelijk gaf de teammanager van Chantal de gouden tip om alsnog een woning te vinden: de gemeente Amsterdam brengt namelijk woningzoekenden (in het onderwijs en de zorg) en verhuurders actief bij elkaar. Ze vulde direct de benodigde formulieren in, waarna ze enkele maanden later in aanmerking kwam voor een nieuwbouwproject in Amsterdam. Deze optie viel om verschillende redenen weg, maar in februari van dit jaar werd ze door de gemeente succesvol gekoppeld aan de stichting Begijnhof. “Ik zag het helemaal niet aankomen, maar ik pakte direct de trein vanuit Leiden om de locatie te bezichtigen. Uiteindelijk kon ik ook nog kiezen tussen twee woningen!”
"Meer woningen voor elk inkomen"
“Ik heb geluk gehad”, vindt Chantal. “Maar er moeten vooral meer woningen komen voor alle inkomensgroepen, zodat de doorstroming ook beter op gang komt. Ik begrijp daarom ook goed dat mensen nu blijven zitten in hun goedkope huurwoningen. Maar in principe moet je met een middeninkomen toch gewoon een huis kunnen kopen!”