26 september Online vragenuur ‘AandeBak’-garanties voor jongeren

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Online

Voor iedereen die bezig is met het ontwikkelen van baangaranties voor jongeren in de gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid organiseren we op 26 september van 16.00 tot 17.00 uur een online vragenuur.

Hoe kunnen we de baangaranties voor jongeren (versneld) uitbreiden op basis van de werkgelegenheid in de regio? Hoe zet je deze baangaranties inhoudelijk en organisatorisch op? Ook is er gelegenheid om ervaringen te delen en praten we de gebieden bij over landelijke ontwikkelingen op dit gebied.

Aanmelden

Aanmelden voor het online vragenuur kan door een e-mail te sturen naar leefbaarheid@minbzk.nl onder vermelding van ‘AandeBak’.

Wat is een AandeBak-garantie? 

Veel gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) zijn bezig met (het creëren van) baangaranties. Met deze ‘AandeBak’-garanties zijn jongeren al aan het begin van hun mbo-opleiding verzekerd van een baan in de techniek, zorg of kinderopvang. Rotterdam-Zuid zet de AanDeBak-garanties al enkele jaren met succes in.

Ook de andere 19 gebieden verbonden aan het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid zijn bezig met het inzetten van deze AanDeBak‐garanties. Samen met scholen en regionale werkgevers kijken de gebieden hoe ze een project met baangarantie en loopbaanoriëntatie- en begeleidingsprogramma vanaf de basisschool kunnen inzetten.

Daarnaast deden de MBO Raad, VNO-NCW en de ministeries van BZK, OCW en SZW samen met de 20 gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid dit jaar een verkenning. Hoe kunnen deze baangaranties voor jongeren worden uitgebreid naar de andere gebieden van het NPLV? Als onderdeel van deze verkenning organiseerden we in het voorjaar van 2024 een werk- en inspiratiesessie.

Lees ook het nieuwsbericht 'Baangaranties voor mbo'ers, ook in andere kwetsbare gebieden' of bekijk de video hieronder.