Toolkit Verbeter je huis

Door de veranderende energieprijzen is de belangstelling voor isolatie de laatste jaren gestegen. Veel mensen weten inmiddels dat betere isolatie helpt bij het verlagen van de energierekening. In 2024 is de meerjarige campagne Verbeterjehuis gestart om mensen bewust te maken en om kennis te vergroten over duurzamer wonen tijdens natuurlijke momenten (bijvoorbeeld verhuizen, verbouwen en vervangen van verwarmingsinstallaties). De campagne Verbeterjehuis sluit aan bij de klimaatcampagne “Zet ook de knop om”.

Met de campagne Verbeterjehuis geeft de Rijksoverheid voortdurend aandacht aan diverse maatregelen die inwoners kunnen nemen om hun woning en gedrag te verduurzamen. Via de website verbeterjehuis.nl kunnen inwoners informatie vinden over verduurzamingsmaatregelen en relevante subsidies en financieringsmogelijkheden.

Gemeenten spelen een belangrijke rol om inwoners te stimuleren om duurzame maatregelen te nemen en hun huis te verbeteren. Dat doen veel gemeenten via eigen communicatietrajecten. Gemeenten kunnen daarbij gebruik maken van de materialen en middelen die beschikbaar worden gesteld vanuit de Rijksoverheid.

Campagnemateriaal voor gemeenten

Er zijn diverse campagnematerialen te downloaden die gemeenten kunnen gebruiken om lokaal en regionaal aandacht te vragen voor verduurzamingsmaatregelen. De campagnemiddelen zijn te vinden in de campagnetoolkit Verbeterjehuis, wie isoleert, profiteert. Ook is een toolkit ontwikkeld door Milieu Centraal met toegankelijke informatie over isolatie.

Gemeenten hebben binnen de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie (SpUk) verschillende mogelijkheden om doe-het-zelvers te ondersteunen. Hiervoor zijn campagnematerialen te vinden in de campagnetoolkit Doe-Het-Zelf isolatie.

Ook is een algemene folder beschikbaar om inwoners te verwijzen naar de website verbeterjehuis.nl, waar tips en informatie te vinden zijn voor iedere situatie. 

Inwoners wijzen op de Verbetercheck en 3D-check

Op verbeterjehuis.nl staan 2 tools die helpen om snel en gemakkelijk te zien welke energiemaatregelen passen bij de woningsituatie van de inwoner, wat ze opbrengen en wat de maatregelen kosten. Gemeenten kunnen inwoners verwijzen naar deze tools.

Verbetercheck

De Verbetercheck geeft na het beantwoorden van een aantal vragen inzicht in de wijze waarop bewoners energie kunnen besparen. Zo krijgen zij informatie over mogelijke verbeteringen voor de woning, de besparingen, de kosten en welke subsidies hiervoor aan te vragen zijn. In een overzicht met bedrijven en adviseurs kunnen inwoners vervolgens op zoek naar een partij die de werkzaamheden kan uitvoeren.

3D-check

Voor een uitgebreider inzicht van mogelijkheden bij specifieke eisen en wensen kunnen inwoners een 3D-check doen. Is eerst de Verbetercheck gedaan en daarna de 3D-check? Dan worden de meeste gegevens die de inwoner heeft ingevuld, overgenomen in de 3D-check. Inwoners kunnen via de check zelf losse verbeteringen selecteren, maar ook complete verbeterpakketten op basis van een geselecteerd doel bekijken. De gekozen verbeteringen geven inzicht in onder andere de kosten, subsidiemogelijkheden, besparingen, verwachte labelletter stijging, stijging van de woningwaarde en de Transitievisie Warmte van de gemeente. Ook is te lezen hoe verbeteringen te financieren en kan een meerjaren-verbeterplan opgesteld worden om te zien hoe de gekozen verbeteringen in fases uitgevoerd (en betaald) kunnen worden.

Informatie delen en teruglezen

Inwoners kunnen de gegevens delen met anderen, bijvoorbeeld om een adviseur mee te laten kijken naar de mogelijkheden. Ook is een Energiebespaarrapport te downloaden waarin alles overzichtelijk is samengevat met uitgebreide informatie over de gekozen verbeteringen, kosten en financieringsmogelijkheden.

Verschil Verbetercheck en 3D check

De verschillen tussen de Verbetercheck en de 3D check staan in een handig overzicht.