Dakisolatie check

Bekijk in deze video van MilieuCentraal hoe je een check doet op jouw dakisolatie.

In deze instructievideo wordt aan de hand van voorbeelden uitgelegd hoe je kunt checken of je dak (goed) geïsoleerd is.

JASPER: "Hoi, ik ben Jasper en in deze video laat ik je zien hoe je checkt of je dakisolatie hebt. Want zonder dakisolatie verlies je veel warmte en dat is een energieverspiller."

VOICE-OVER: "Met dakisolatie bespaar je een hoop op je energierekening. Je kunt isolatie laten plaatsen door een professional maar je kunt ook zelf je dak van binnenuit isoleren."

Beeldtekst: Hoe check je of je dakisolatie hebt. 

JASPER: "Hoe je een dak isoleert laat ik je zien in een andere video. Want eerst is het belangrijk om te checken of je dak al geïsoleerd is en zo ja welk materialen er gebruikt is. Want niet ieder type materiaal is bruikbaar voor elk type dak."

VOICE-OVER: "Daarom leggen we je eerst uit waar je op moet letten als je straks je dak gaat checken. Vervolgens checken we een plat dak en daarna checken we een schuin dak aan de buiten- en binnenkant. Tot slot leggen we je uit hoe je isolatiemateriaal kiest voor jouw dak."

Stap 1: Waar moet je op letten?

VOICE-OVER: "Veel woningen hebben al dakisolatie maar vaak is dat een dunne laag die niet zo goed isoleert. Daarom is het belangrijk om te controleren hoe dik de huidige isolatielaag is. Aan de hand daarvan kun je bepalen of het verstandig is om extra isolatiemateriaal aan te brengen. Maar wat is genoeg?"

JASPER: "Als er glas of steenwol ligt, is je dak met zo'n acht centimeter dikte voldoende geïsoleerd. Heb je nou isolatieschuimplaten of pur van acht centimeter dikte dan is dat ook goed geïsoleerd. Dan heb je niet extra isolatiemateriaal nodig. Je kan dat altijd later aanpakken als je de zolder gaat verbouwen. Is de laag isolatie in of op jouw dak nou minder dan acht centimeter? Dan levert een nieuwe, dikkere laag jou veel op."

VOICE-OVER: "Isolatiemateriaal kan aan de binnen- of buitenkant van je dak zitten en is vaak bedekt met folie. Dit folie zorgt ervoor dat er geen vocht je dakconstructie en isolatielaag intrekt. Belangrijk, want daarmee voorkom je houtrot en schimmels. Je gaat dus ook kijken of er folie zit en zo ja, wat voor soort er is gebruikt."

Stap 2: Je dak checken, plat dak.

JASPER: "Heb je in plaats van een schuin dak een plat dak? Dan is zelf isoleren helaas niet mogelijk. Daar heb je echt de hulp bij nodig van een professioneel bedrijf. Wat je wel kunt doen is checken of je platte dak geïsoleerd is."

VOICE-OVER: "Kijk hiervoor of je onder de dakbedekking en eventuele kiezels isolatiemateriaal kunt zien. Twijfel je? Dan kun je aan de hand van het bouwjaar opzoeken welke regels er destijds golden voor isoleren. Of kijk in je bouwtekeningen, als je die nog hebt."

Stap 2: Je dak checken, buitenkant van een schuin dak.

JASPER: "In een huis met een schuin dak zoals deze hier kan je isolatie aan de binnenkant of aan de buitenkant zitten. Ik ga hier eerst aan de buitenkant kijken en dat kun je doen door uit het zolderraam te kijken. Of door op een stevige ladder te klimmen."

VOICE-OVER: "Naast die eventuele ladder heb je de volgende spullen nodig."

Benodigdheden voor de check:
- Een liniaal of rolmaat
- Een telefoon om foto's mee te maken
- Eventueel: een breinaald of bbq-spies
- Eventueel: een ladder
- Eventueel: een handzaagje

VOICE-OVER: "Als je isolatie hebt, dan ligt dit tussen de dakpannen en het dakbeschot. Je ontdekt of het er ligt door onder je dakpannen te kijken. Til hiervoor een dakpan aan de onderkant op. Schuif de dakpan die hier onder ligt omhoog zodat die onder de andere dakpan komt te liggen. Zorg dat wanneer de onderste dakpan aan de linker of rechterzijde over een andere dakpan heen ligt, dit zo blijft. Ook wanneer je hem onder de dakpan erboven hebt geschoven. Bekijk nu of er onder de dakpannen isolatie of folie zit. Zit er isolatiemateriaal? Meet dan de dikte door een breinaald of barbecuespies in het materiaal te steken? Kijk hoe ver je de naald in de isolatie kunt steken en meet dit op."

JASPER: "Hier zit twee centimeter purschuim. Maak ook altijd een fotootje van het materiaal zodat je dat later terug kan kijken. En als je niet weet welk materiaal het is, kan je het anderen laten zien."

VOICE-OVER: "Hier is het niet het geval, maar als er folie zit is het belangrijk om te weten of die damp-open of dampremmend is. Dat bepaalt later namelijk je materiaalkeuze.  Welke folie je hebt kun je achterhalen aan de hand van het merk of typenummer. Maar ook de kleur kan informatie geven. Een blauwe lijn is damp-open, rood is dampremmend. Vergeet niet het gaatje weer dicht te maken met een stukje tape. Schuif daarna de pannen weer terug zoals ze lagen."

Stap 2: Je dak checken, binnenkant van een schuin dak.

JASPER: "Binnen is dakisolatie vaak lastig te zien. Dat komt omdat het netjes weggewerkt is achter dit soort platen. Kijk daarom eens of je plekken kunt vinden waar het isolatiemateriaal toch goed zichtbaar is. Bijvoorbeeld op de voorzolder, in het cv-hok of bij een ventilatiepijp die wat de ruimte heeft bij de afwerking."

Jasper zoekt een geschikte plek.

VOICE-OVER: "Als dat geen optie is, kun je het beste een stukje plaat weghalen op een onopvallende plek. Kom je gebreken tegen zoals houtrot of lekkage? Los die dan eerst op voordat je gaat isoleren."

Jasper haalt een stuk gipsplaat uit het dak.

JASPER: "Toevallig was hier de afdekplaat al van kapot dus ik heb hem even losgehaald. Hier zie je ongeveer zo'n twee centimeter isolatiemateriaal. Dat is dus geen acht centimeter. Dus tijd voor een extra laag isolatie."

VOICE-OVER: "Je kunt de extra laag over het bestaande materiaal heen plaatsen als dit nog in goede staat is en netjes aansluit. Onderzoek daarom hoe het eruit ziet. Is de isolatielaag uitgezakt en sluit die niet meer goed aan op de constructie, of is deze door vocht en schimmel aangetast? Dan moet je de oude isolatie eerst verwijderen."

Stap 3: Materiaal kiezen.

JASPER: "Nu je weet of je huis al geïsoleerd is kun je een plan maken voor het verbeteren van je dakisolatie. Wat heel belangrijk is, is het kiezen van je materiaal. Deze ken je misschien al. Dit is glaswol. Maar er bestaan nog veel meer keuzes."

VOICE-OVER: "Zo heb je steenwoldekens, isolatieschuimplaten en biobased materialen zoals vlas en zelfs gerecyclede spijkerbroeken. En ook van glaswol zijner weer verschillende soorten. Denk aan halfharde glaswolplaten, rollen glaswol en spijkerflensdekens waarbij glaswol of steenwol gelijk wordt gecombineerd met een dampremmende folie. Welk materiaal je kiest is afhankelijk van vier dingen." 

JASPER: "Let bij het kiezen van je materiaal op de isolatiewaarde. Dat wordt uitgedrukt in Rd-waarde. En hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Kies altijd voor een zo hoog mogelijke Rd-waarde."

Kies voor minimaal Rd 3.8.

VOICE-OVER: "Let ook op de eigenschappen van het dak. Bij weinig ruimte kies je voor dun materiaal zoals PIR isolatieschuimplaten. Woon je in een drukke straat kies dan voor wolachtig materiaal, dat ook geluidswerend werkt. Een derde, hele belangrijke factor bij het maken van je keuze is de vochtdoorlatendheid van je dak. Een dak kan damp-open of damp-dicht zijn. Ligt er geen folie, of heb je damp-open folie en bestaat je dak verder alleen uit pannen en een houten dakbeschot, dan is jouw dak damp-open. Heb je bestaand isolatiemateriaal, een dampremmende folie of ander materiaal dat vocht tegenhoudt in je dak? Dan is je dak damp-dicht. 

Weet je het niet? Ga er dan vanuit dat je dak damp-dicht is. Met een damp-dicht dak kun je alleen voor wolachtige materialen kiezen. Isolatieschuimplaten en spijkerflensdekens kun je niet gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor glaswol of vlas. Belangrijk is dat je dit afdekt met vochtregulerende klimaatfolie. Met een damp-open dak kun je uit ontzettend veel isolatiematerialen kiezen. Kies je voor een wolachtig materiaal dan heb je geen klimaatfolie nodig maar is een goedkopere dampremmende folie genoeg."

VOICE-OVER: "Tot slot is het goed om na te denken over de impact op het milieu. Wil je de meest milieuvriendelijke oplossing? Kies dan voor vlaswol. Steenwol, glaswol en isolatieschuimplaten zijn daarna de beste keuze. Een afrader is schapenwol."

JASPER: "Je weet nu of je dakisolatie hebt en hoe je je materialen kiest voor jouw klus. Ga je zelf aan de slag? Bekijk dan één van de video's waarin ik uitleg hoe je je dak isoleert. Met twee veelvoorkomende materialen: glaswol en isolatieschuimplaten.
Heb je nou gekozen voor vlasvol? Volg dan de methode van glaswol. Deze stappen zijn hetzelfde."

Beeldtekst: Ook zelf je dak isoleren? 
verbeterjehuis.nl