Parallel plannen, de nieuwe norm! Nieuwe podcastserie gaat in op geleerde lessen, tips en adviezen

Parallel Plannen moet de nieuwe norm worden om snel tot voldoende woningen te komen. Dat werd duidelijk tijdens de Woontop op 11 december. Parallel plannen kan het proces van planvorming bij nieuwbouwprojecten namelijk tot wel vier jaar verkorten. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Hoe begin je? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Om antwoord te geven op deze vragen lanceert het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) op vrijdag 13 december de podcastserie: Parallel Plannen, de nieuwe norm! 

De podcastserie Parallel plannen, de nieuwe norm! gaat over de pilots Parallel plannen die momenteel plaatsvinden bij bouwprojecten in de gemeenten Alphen aan den Rijn, ’s-Hertogenbosch en Teylingen. Daarnaast doen ook de  grootschalige woningbouwgebieden mee, zoals in Tilburg, Eindhoven en Utrecht.  Deze projecten hebben zich in 2023 aangemeld om deel te nemen aan de pilots waarbij er begeleiding plaatsvindt vanuit het ministerie van VRO en Fakton. Doel van de pilots is om de geleerde lessen breder te delen met de sector.

Klaar voor de start

Hoe werkt Parallel Plannen precies? Is dit echt het ei van Columbus? Hoe verloopt het in de praktijk? En wat is nodig om van deze werkwijze de nieuwe standaard te maken in de Nederlandse bouwsector? In de podcast bespreekt presentator Maarten Hagg de uitdagingen en kansen van Parallel Plannen samen met de professionals die de pilot dagelijks tot uitvoering brengen. 

In de eerste aflevering “Klaar voor de start” zijn Annius Hoornstra, een van de grondleggers van het Parallel Plannen, en Robin van Gaal, projectleider in Tilburg, te gast. Wethouder Marlies Volten van de gemeente Teylingen vertelt meer over de bestuurlijke uitdagingen en luisteraars krijgen een kijkje in de keuken bij een bewonersavond in Alphen aan den Rijn.  Annius: Begin gewoon met een pilot. Vaak denken mensen dat ze de hele organisatie moeten veranderen om van start te gaan. Niet doen, gewoon beginnen.

De podcast is te luisteren in de bekende podcast-apps, waaronder Spofity.