Wat betekent de Wet betaalbare huur voor mij als ik onzelfstandige woonruimtes verhuur?

Verhuur je onzelfstandige woonruimtes, zoals studentenkamers? Dan brengt de Wet betaalbare huur nieuwe verplichtingen met zich mee. Die gelden voor alle huurcontracten, nieuwe en bestaande. Houd je je niet aan de nieuwe regels? Dan kun je van de gemeente per 1 januari 2025 een boete krijgen. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent.

Controleer het puntenaantal van de kamer 

Het puntenaantal van een kamer wordt bepaald op basis van kenmerken zoals oppervlakte, energielabel en WOZ-waarde. Het aantal punten laat zien wat die kamer maximaal zou mogen kosten op basis van de kenmerken en kwaliteit van die woning.  

Per 1 januari 2025 ben je verplicht om bij nieuwe contracten aan een huurder duidelijk te maken hoeveel punten een kamer heeft. Je kunt de punten van een woonruimte berekenen via de gratis Huurprijscheck van de Huurcommissie. Het resultaat van de Huurprijscheck kun je gratis downloaden en aan de huurder geven. Daarmee heb je meteen aan de verplichting voldaan. 

Houd je aan de maximale huurprijs 

Voor onzelfstandige woonruimtes gold altijd al dat je je aan de maximale huurprijs volgens het puntenaantal van de kamer moest houden. Deze verplichting geldt nog steeds. Nieuw is dat gemeenten er toezicht op houden en erop kan worden gehandhaafd. 
 
Je leest meer over het verschil tussen zelfstandige en onzelfstandige woningen op de website van de Rijksoverheid. 

Doe de Huurprijscheck

In de Huurprijscheck van de Huurcommissie vul je alle kenmerken van je kamer in. Dit leidt tot een puntenaantal en een maximale huurprijs die daarbij hoort op basis van het woningwaarderingsstelsel onzelfstandige woonruimte (WWSO). Een uitdraai van de Huurprijscheck kun je gratis downloaden en bij het huurcontract voegen. Daarmee heb je meteen aan de verplichting voldaan. 

Door de Wet betaalbare huur is het WWSO ook gemoderniseerd. Als je eerder al de Huurprijscheck deed, is het dus belangrijk om dit opnieuw te doen.  

Wat doen de gemeenten en de Huurcommissie? 

Huurders kunnen ook zelf de Huurprijscheck doen. En jou als verhuurder aanspreken als ze denken dat ze te veel huur betalen. Huurders kunnen naar de Huurcommissie stappen om hun huurprijs te laten toetsen. De Huurcommissie gaat dan onderzoek doen. Ze doen een uitspraak over de WWSO-punten en de bijbehorende huurprijs. Die uitspraak is bindend: als verhuurder moet je je daaraan houden.  

De gemeente houdt toezicht op naleving van de Wet betaalbare huur. Vraag je te veel huur? Dan kun je vanaf 1 januari 2025 een boete krijgen die uiteindelijk kan oplopen tot € 100.000.