Wat betekent de Wet betaalbare huur voor mij als ik zelfstandige woonruimtes verhuur?

Verhuur je zelfstandige woonruimtes? Dan brengt de Wet betaalbare huur nieuwe verplichtingen met zich mee. Die gelden voor nieuwe huurcontracten, maar in sommige gevallen ook voor bestaande huurcontracten. Houd je je niet aan de nieuwe regels? Dan kun je vanaf 1 januari 2025 een boete van de gemeente krijgen. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent. 

Controleer het puntenaantal van de woning  

Het puntenaantal van een woning wordt bepaald door bijvoorbeeld de oppervlakte, het energielabel en de WOZ-waarde. Dit aantal bepaalt de maximale huurprijs. Het puntenaantal bepaalt ook of je woning binnen de sociale huur, de middenhuur of de vrije sector valt. 

Per 1 januari 2025 ben je verplicht om bij de start van de huur aan een huurder duidelijk maken hoeveel punten een woning heeft. Je kunt de punten van een woonruimte berekenen via de gratis Huurprijscheck van de Huurcommissie. Het resultaat van de Huurprijscheck kun je gratis downloaden en aan de huurder geven. Daarmee heb je meteen aan de verplichting voldaan. 

Controleer of je je aan de maximale huurprijs moet houden

Check hieronder of en per wanneer je je aan de maximale huurprijs volgens het puntenstelstel moet houden:

Huurcontract getekend 

Aantal punten volgens het nieuwe stelstel 

Huurprijs bij start huur 

Verplichting geldt 

Voor 1 juli 2024 

Sociale huur (t/m 143 punten) 

Onder liberalisatiegrens die gold op de ingangsdatum van het contract* 

Per 1 juli 2024 

Boven liberalisatiegrens die gold op de ingangsdatum van het contract* 

Per 1 juli 2025 

Middenhuur (144 t/ m 186 punten) 

n.v.t. 

Niet  

Vrije sector (vanaf 187 punten) 

n.v.t. 

Niet  

Op of na 1 juli 2024 

Sociale huur (t/m 143 punten) 

n.v.t. 

Wel 

Middenhuur (144 t/m 186 punten) 

n.v.t. 

Wel 

Vrije sector (vanaf 187 punten) 

n.v.t. 

Niet  

*Bekijk hier de liberalisatiegrens per jaar

Doe de Huurprijscheck 

In de Huurprijscheck van de Huurcommissie vul je alle kenmerken van de woning in. Dit leidt tot een puntenaantal en een maximale huurprijs die daarbij hoort op basis van het woningwaarderingsstelsel (WWS).  

Door de Wet betaalbare huur is het WWS ook gemoderniseerd. Ook als je eerder al de Huurprijscheck deed, is het dus belangrijk om dit opnieuw te doen.  

Let op: wil je als verhuurder het aantal punten van je woningen verhogen? Dan loont het om te investeren in de kwaliteit van de woning, bijvoorbeeld door te verduurzamen. Daarvoor is subsidie beschikbaar. 
Lees meer over de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH)   

Wat doen de gemeente en de Huurcommissie? 

Huurders kunnen ook zelf de Huurprijscheck doen. En jou als verhuurder aanspreken als ze denken dat ze te veel huur betalen. Huurders kunnen naar de Huurcommissie stappen om hun huurprijs te laten toetsen. De Huurcommissie gaat dan onderzoek doen. Ze doen een uitspraak over de WWS-punten en de bijbehorende huurprijs. Die uitspraak is bindend: als verhuurder moet je je daaraan houden.  

De gemeente houdt toezicht op naleving van de Wet betaalbare huur. Vraag je te veel huur? Dan kun je vanaf 1 januari 2025 een boete krijgen die uiteindelijk kan oplopen tot € 100.000.