Wat betekent de Wet betaalbare huur voor mij als ik een woning ga huren?

Teken je op of na 1 juli 2024 een nieuw huurcontract? Controleer dan goed of je verhuurder niet te veel huur vraagt. Verzamel daarvoor eerst de nodige informatie.  

Hoeveel punten is mijn woning waard?

Het puntenaantal van je woning wordt bepaald door bijvoorbeeld de oppervlakte, het energielabel en de WOZ-waarde. Dit aantal bepaalt de maximale huurprijs. Je verhuurder is vanaf 1 januari 2025 verplicht om bij het begin van de huur duidelijk te maken hoeveel punten jouw woning heeft. Je kunt ook zelf je punten berekenen via de Huurprijscheck van de Huurcommissie. Je ziet dan ook meteen de huurprijs die past bij het aantal punten.

Heb ik recht op een lagere huur? 

Heeft je woning 186 punten of minder? Bij contracten getekend op of na 1 juli 2024 moet je verhuurder zich houden aan de maximale huurprijs. Betaal je te veel? Kom dan in actie, want je hebt dan recht op een lagere huur.

Heb je je contract op of na 1 juli 2024 getekend? En zijn je servicekosten te hoog? Dan heb je altijd het recht om hier bezwaar tegen te maken. Ook als je een woning huurt van 187 punten of meer.
Lees meer op de website van de Huurcommissie 

Doe de Huurprijscheck  

Denk je dat je recht hebt op een lagere huur? Controleer het aantal punten van je woning met de Huurprijscheck van de Huurcommissie. Dit geeft je inzicht in de maximale huurprijs. 

Let op: het invullen van de Huurprijscheck kost wel even tijd. Toch is het nuttig: het geeft je inzicht in wat je woning mag kosten. En mogelijk kan je huur omlaag. 

Recht op een lagere huur? Kom in actie!

Denk je recht te hebben op een lagere huur na de Huurprijscheck? Onderneem dan de volgende stappen: 

  • Praat eerst met je verhuurder. 

  • Kom je er niet uit? Stap dan naar de Huurcommissie. De Huurcommissie doet dan op basis van een onderzoek een uitspraak over je punten en de bijbehorende huurprijs. Die uitspraak is bindend: je verhuurder moet zich daaraan houden. 

  • Je kunt ook naar het meldpunt voor huurders van je gemeente stappen. De gemeente houdt toezicht op naleving van de wet en kan vanaf 1 januari 2025 een boete geven aan een verhuurder die te veel huur vraagt.