Het woningmarktbeleid heeft invloed op alle lagen van de bevolking. Op welke manier heeft het beleid invloed op (ver)huurders, kopers, bouwers en professionals? Lees hier de verhalen uit de praktijk.
Bij woningcorporatie Talis, actief in de regio Nijmegen-Wijchen, is woningdelen een volwaardig onderdeel van het woningaanbod. “Wij geloven dat dit concept meerwaarde biedt, zowel voor de woonopgave als voor de leefbaarheid van buurten,” stelt Talis-bestuurder Eefje Lentjes-de Bruin.
De Appelweg in Amsterdam-Noord laat zien hoe modern flexwonen eruitziet. Woningcorporatie Ymere zette er binnen 10 maanden 63 duurzame woningen neer, met een kwaliteit die niet onderdoet voor reguliere nieuwbouw.
Woningcorporatie Woonin in Utrecht experimenteert met een vernieuwende manier om woonruimte beter te benutten én mensen sneller aan een plek te helpen: kleinschalig gemengd wonen in de bestaande voorraad en woningdelen.
De woningnood in Nederland is groot. Daarom wordt naast nieuwbouw ingezet op het beter benutten van bestaande gebouwen, zoals woningsplitsen: het opsplitsen van een ruime woning in meerdere kleinere woningen. De gemeente Hilversum, woningcorporatie de Alliantie en Amaris Zorggroep laten in deze video zien hoe zij dat doen.
Gemeenten moedigen hun inwoners aan om hun woning te verduurzamen en energie te besparen. Maar er zijn mensen die niet weten waar ze moeten beginnen. Via de Duurzame Huizen Route komen zij in contact met mensen die hun woning al hebben verduurzaamd, zoals Halvard uit Waddinxveen.
Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting regelt dat de woonzorgvisie onderdeel wordt van het gemeentelijke volkshuisvestingsprogramma. Het fysieke (wonen) en sociale (zorg) beleidsdomein gaan daarmee hand in hand. En terecht, stelt Froukje de Jonge, wethouder in Almere en pleitbezorger van de koppeling wonen en zorg namens het G40-stedennetwerk.