12 mei Bijeenkomst implementatie Wet versterking regie volkshuisvesting

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Assen, De Bonte Wever

Aan de slag met de implementatie van de wet Versterking regie volkshuisvesting? Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening organiseert vijf landelijke bijeenkomsten om te ondersteunen bij alle voorbereidingen op de wet.

Tijdens deze bijeenkomsten staat het uitwisselen van informatie en ervaringen over de wet en de programma’s Een thuis voor iedereen en Wonen en zorg voor ouderen centraal. Zo komen in verschillende workshops onder meer het volkshuisvestingsprogramma, de huisvestingsverordening en de samenwerking tussen het sociaal en fysiek domein aan bod. Ook kunnen deelnemers een serious game spelen om te ervaren hoe het is om afspraken te maken over de evenwichtige verdeling van urgent woningzoekenden.

Voor wie

De bijeenkomst is bedoeld voor voor medewerkers van provincies, gemeenten, woningcorporaties, zorginstellingen en ondersteuningspartijen in het sociale en fysieke domein. Andere geïnteresseerden zijn uiteraard ook welkom.

Meer informatie en aanmelden

Meld je aan via implementatie.regie@minbzk.nl. Geef daarbij aan op welke dag je aanwezig bent. Ook horen we graag welke workshops je in de ochtend en middag wilt volgen. Geef daarbij ook telkens een tweede keuze aan. Heb je een allergie? Laat het ons weten.

Overige vier bijeenkomsten

De andere vier bijeenkomsten worden op de volgende data en locaties georganiseerd:

15 mei in Eindhoven, Kazerne
20 mei in Amersfoort, Mariënhof
27 mei in Middelburg, Provinciehuis
5 juni in Leiden, Scheltema

Programma

9.30 uur: Inloop
10.00 uur: Plenair starten
10.30 uur: Panelgesprek
11.00 uur: Workshops (tot 12.15 uur)
12.30 uur: Lunch
13.45 uur: Workshops (tot 15.00 uur)
15.30 uur: Afsluiting en terugblik

Workshops

Om 11.00 uur 's ochtends en 13.45 uur 's middags kun je aansluiten bij een workshop. Hieronder staat aangegeven welke workshops gegeven worden.

Ochtend:

Modelhuisvestingsverordening

Tijdens deze workshop wordt de kersverse vernieuwde model-huisvestingsverordening gepresenteerd. Een huisvestingsverordening wordt in alle gemeenten verplicht en bestaat in elk geval uit een urgentieregeling. In de workshop wordt je meegenomen in de opzet van de verordening, de te maken keuzes en de regionale afstemming over die keuzes.

Monitor huisvesting aandachtsgroepen

De monitor helpt bij te maken van een volkshuisvestingsprogramma. Tijdens deze workshop wordt uitleg gegeven over de beschikbare data over aandachtsgroepen binnen uw gemeente, woondealregio of provincie en de doorontwikkeling van de Monitor.

Samenwerken wonen, zorg en welzijn

Tijdens deze workshop staan we stil bij de componenten uit de Wet versterking regie volkshuisvesting die het fysieke en sociale domein dichter bij elkaar moeten brengen. Met vertegenwoordigers van corporaties, gemeenten en zorg- en welzijnspartijen gaan we in gesprek over hoe reeds succesvolle voorbeelden van samenwerkingen in de praktijk tot stand zijn gekomen. Daarbij is aandacht voor de essentiële stappen die hierin gezet moeten worden om verschillende partijen aangehaakt te houden.

Middag:

Volkshuisvestingsprogramma

Hoe stel je het verplichte volkshuisvestingsprogramma op? Waar begin je, wat moet en mag, met wie ga je in gesprek en met welke andere instrumenten moet je rekening houden om tot een samenhangend volkshuisvestelijk beleid te komen. Aan de hand van goede voorbeelden en in samenspel bespreken we onder meer hoe je betaalbaar kunt bouwen en betaalbaar kunt houden.

Serious game: verdeling aandachtsgroepen

Hoe kom je tot afspraken over de verdeling van de aandachtsgroepen binnen de regio? Dit is waarschijnlijk de lastigste vraag binnen “Een thuis voor iedereen”. Om dat makkelijker te maken heeft de provincie Zuid-Holland een serious game ontwikkeld die daar inzicht in geeft en illustreert welke belangen er spelen. In deze workshop bespreken we hoe je het spel (en de varianten die er ondertussen zijn) in kunt zetten. En natuurlijk krijg je ook de kans om het spel te spelen.

Van bod naar plot: programmering ouderenhuisvesting

Waarom is programmering van locaties voor ouderenhuisvesting zo belangrijk, wat heb je hiervoor nodig en hoe pak je dat aan? In deze workshop krijg je niet alleen antwoord op deze vragen, maar gaan we ook aan de slag met een concrete casus waarbij we op zoek gaan naar passende locaties voor ouderenhuisvesting. Hiervoor gebruiken we de web-applicatie WoonzorgwijzerPlus. Neem voor deze workshop daarom een laptop of tablet mee.