Internetconsultatie over nieuwe subsidieregeling versnelling duurzame renovatieprojecten

Begin juni is de Subsidieregeling Procesondersteuning voor Opschaling Renovatieprojecten (SPOR) in internetconsultatie gegaan. Met de SPOR worden vanaf dit najaar in zowel de koop- als huursector, samenwerkingsverbanden gestimuleerd van verhuurders, eigenaar-bewoners, of een combinatie daarvan, die duurzame renovatieprojecten willen opschalen. Door de SPOR kan een subsidie verkregen worden voor het aanstellen van een procesondersteuner voor die gezamenlijke renovatieprojecten. Daarmee kan er meer, sneller en met lagere kosten verduurzaamd worden.

Internetconsultatie

Met deze internetconsultatie krijgt iedereen informatie over deze wetgeving die in voorbereiding is en kan men suggesties doen om de kwaliteit en uitvoerbaarheid te verbeteren. Reageren kan tot dinsdag 4 juli. Na afloop van de consultatieperiode worden alle reacties bekeken en wordt de subsidieregeling eventueel aangepast. De subsidie is waarschijnlijk aan te vragen vanaf het najaar van 2023.

Opschaling stimuleren

De SPOR stelt subsidie beschikbaar voor een procesondersteuner van samenwerkingsverbanden. Samenwerkingsverbanden kunnen uit alleen verhuurders of eigenaar-bewoners bestaan, of uit een combinatie van beiden. Hiermee worden samenwerkingsverbanden ondersteund die grotere aantallen woningen tegelijkertijd en op vergelijkbare wijze willen verduurzamen. Dit is niet alleen goed voor het opschalen van de renovatieprojecten, maar bij een effectief samenwerkingsverband kan er meer en sneller worden gedaan, met lagere kosten.

Voorwaarden van de subsidie

De planning is om de SPOR in het najaar open te stellen voor subsidieaanvragen.

  • Een samenwerkingsverband moet uit minimaal honderd huurwoningen en twee verhuurders, of dertig koopwoningen bestaan. Een samenwerkingsverband bestaat niet enkel uit woningeigenaren van één vereniging, omdat deze al gebruik kunnen maken van de subsidieregeling 'SVVE' voor procesondersteuning.
  • Binnen 24 maanden na de aanvraag van de subsidie is er een verduurzamingsplan van de woningen opgesteld door de procesondersteuner. Hierbij is inzicht in de verwachte warmtevraag na verduurzaming en zijn er ondertekende offertes voor de beoogde verduurzamingsmaatregelen en een planning voor de uitvoering aanwezig. De woningen moeten na de geplande renovatie minimaal voldoen aan de standaard voor woningisolatie.
  • Het subsidiebedrag is 1.000 euro per huurwoning en 1.250 euro per koopwoning. Het maximale subsidiebedrag is 200.000 euro.
  • De procesondersteuner heeft deelgenomen aan het kennisprogramma, dat in ontwikkeling is, van Verbouwstromen.