Nieuwe stappen voor grootschalige woningbouw in Almere, Stedendriehoek, Twente en Limburg

Tijdens de jaarlijkse Bestuurlijke Overleggen Leefomgeving (BOL) zijn nieuwe stappen gezet die bijdragen aan de ruimtelijke inrichting van Nederland. Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) maakte samen met betrokken ministeries, provincies en gemeenten afspraken over grote ruimtelijke opgaven, waaronder woningbouw en bereikbaarheid. Ook bespraken ze de voortgang van het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIRT) en het programma NOVEX.

Minister Keijzer stuurde de uitkomsten van de BOL vandaag naar de Tweede Kamer. Ook is er een Kamerbrief over de voortgang van het MIRT verzonden.

Rijk en regio verder met grootschalige woningbouw Almere 

De ontwikkeling van de grootschalige woningbouwlocatie Almere Pampus is een stap dichterbij. Het Rijk en de regio hebben hierover overeenstemming bereikt. De Ruimtelijk Strategische Verkenning, opgesteld door het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Almere, geeft richting aan de ontwikkeling. Een goede bereikbaarheid van Almere Pampus is noodzakelijk voor de totale ontwikkeling. Daarvoor is € 54 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het Rijk en de gemeente Almere werken aan de start van de 1e bouwfase van 7.500 woningen. Almere Pampus heeft de potentie een volwaardig stadsdeel te worden met tot 35.000 woningen in de Metropoolregio Amsterdam.

Start integrale verstedelijkingsstrategie Stedendriehoek, Twente en Limburg

De regio’s Twente, Limburg en Stedendriehoek (Apeldoorn, Deventer en Zutphen) gaan aan de slag met het uitwerken van integrale verstedelijkingsstrategieën. Minister Keijzer gaf hiervoor het startsein samen met de betrokken regionale overheden. Deze regio’s bieden veel kansen voor groei op het gebied van wonen, werken en voorzieningen, passend bij de identiteit van de gebieden. Het Rijk en de regio’s werken de komende tijd uit welke ruimtelijke keuzes hiervoor nodig zijn.

Grootschalige woningbouw om woningtekort in te lopen

Door heel Nederland worden de komende jaren grote woonwijken gebouwd om het woningtekort sneller aan te pakken. Dat gebeurt in 17 grootschalige gebieden met in totaal 45 bouwlocaties. Het Rijk is nauw betrokken bij deze locaties en werkt samen met (markt)partijen om de woningbouw snel voor elkaar te krijgen. Zo worden er nieuwe leefbare en bereikbare wijken gecreëerd met autowegen en spoorwegen, werkgelegenheid en welzijn. In totaal komen er 300.000 woningen in deze wijken. Daarmee wordt jaarlijks 30% van het woningtekort ingelopen. 

Om de realisatie van nieuwe woningen te stimuleren heeft het kabinet € 2,5 miljard beschikbaar gesteld om de nieuwe woonwijken goed bereikbaar te maken.