Internetconsultatie eDNA-methode gestart en regeling SMP’s gepubliceerd

De internetconsultatie is gestart om de opsporingsmethode ‘eDNA‘ op te nemen als erkende maatregel in de Omgevingsregeling. eDNA is een innovatieve opsporingsmethode om vleermuizen snel en effectief op te sporen voorafgaand aan isolatie. Met de erkende maatregel wordt de implementatie van een uniforme en landelijke werkwijze beoogd. Verder is de tweede tranche van de Specifieke uitkering (SPUK)-regeling voor de totstandkoming van soortenmanagementplannen (SMP’s) gepubliceerd en in werking getreden. Op basis van een SMP kan de gemeente een omgevingsvergunning op gebiedsniveau krijgen waardoor onderzoek en een vergunning per woning niet nodig is.

Zowel eDNA als de SMP’s zijn onderdeel van de landelijke aanpak natuurvriendelijk isoleren (NVI). Deze is in mei 2024 aangekondigd door het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) in samenwerking met de provincies, IPO en de VNG.

eDNA-methode

Met de eDNA-methode wordt met een spons een monster genomen rondom de gaten en kieren waar vleermuizen naar binnen kruipen. Uit sporen die vleermuizen achterlaten kan in een laboratorium DNA verzameld worden om aan te tonen dat een vleermuis in de spouwmuur is geweest en welke soort het is. Uit de verschillende afgeronde onderzoeken is gebleken dat eDNA een betrouwbare onderzoeksmethode is om snel en effectief de aanwezigheid van vleermuizen uit te sluiten. Hierbij zijn verschillende criteria getoetst om de betrouwbaarheid van de eDNA-methode te meten, waaronder de validiteit, de reikwijdte (welke vleermuissoorten) en de detectietijd (kan de methode het hele jaar door worden gebruikt). In de concept regeling zijn deze onderzoeken als uitgangspunt genomen.

De internetconsultatie van de regeling met de eDNA-methode is 12 december opengesteld en loopt tot en met 17 januari 2025. Het voornemen is om deze uiterlijk in maart 2025 in werking te laten treden. Alle geïnteresseerden kunnen reageren op het voorgestelde ingebruiknamebesluit. Na afloop van de consultatieperiode worden alle reacties zorgvuldig beoordeeld en waar mogelijk verwerkt in de regelingsvoorwaarden. Meer achtergrondinformatie over de landelijke aanpak NVI is te vinden op www.volkshuisvestingnederland.nl en www.natuurvriendelijkisoleren.nl

SPUK-regeling versnelling aanpak natuurinclusief isoleren Soortenmanagementplan (SMP)

Ondertussen werken gemeenten en provincies hard aan het zo snel mogelijk realiseren van SMP’s. Deze SMP’s blijven de robuuste oplossing voor de langere termijn. Ter ondersteuning is eind vorig jaar door het ministerie van VRO € 54 miljoen beschikbaar gesteld aan de provincies. De eerste tranche van deze regeling is in december 2023 opengesteld. Voor dit jaar is er € 58 miljoen extra beschikbaar gesteld via een tweede tranche. Wijzigingen ten opzichte van de regeling van vorig jaar hebben betrekking op de verdeelsleutel op basis van het aantal te realiseren alternatieve verblijven, en de eis voor een gemeentedekkend SMP die niet meer geldt. De regeling is gepubliceerd in de Staatscourant en is op 11 december 2024 in werking getreden.