Klimaatadaptatie gebouwde omgeving: aanpassing landelijke maatlat
Hevige neerslag, langdurige droogte en extreme hitte beïnvloeden de leefbaarheid van steden en dorpen. Om woningen en gebouwen beter te wapenen tegen deze extreme weersomstandigheden treft het kabinet samen met onder meer medeoverheden en partijen uit de bouwsector gerichte maatregelen. Dit wordt klimaatadaptatie genoemd. Vandaag informeerden ministers Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), mede namens staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), de Tweede Kamer over de voortgang van deze maatregelen.
Veel partijen houden bij het inrichten of aanpassen van de gebouwde omgeving al rekening met het veranderende klimaat. Maar klimaatadaptatie is nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met onder andere het aanpassen van de landelijke maatlat voor klimaatadaptieve nieuwbouw wil het kabinet partijen beter praktisch ondersteunen en aandacht vragen voor dit belangrijke onderwerp.
Aanpassing landelijke maatlat voor klimaatadaptieve nieuwbouw
In maart 2023 introduceerde het kabinet een landelijke maatlat voor een klimaatadaptieve groene gebouwde omgeving. Deze maatlat laat zien hoe klimaatadaptief bouwen eruit kan zien. Het is een praktische handreiking met doelen, normen en richtlijnen voor thema’s zoals wateroverlast, droogte, hitte, biodiversiteit en bodemdaling. Verschillende partijen die betrokken zijn bij nieuwbouw, zoals medeoverheden, woningcorporaties en projectontwikkelaars, kunnen de maatlat gebruiken.
Op basis van onderzoek naar onder meer de kosten en baten van de maatlat, en op basis van praktijkervaringen, heeft het kabinet besloten de maatlat aan te passen. Voortaan richt de maatlat zich uitsluitend op de inrichting van een gebied en niet meer op de gebouwen zelf. Ook wordt de maatlat concreter gemaakt, zodat het makkelijker wordt om te toetsen of een gebiedsontwikkeling aan de gestelde normen voldoet. Na aanpassing van de maatlat bekijken de bewindspersonen of en hoe ze verder gaan met juridische borging van de maatlat. Hierbij betrekken ze dan de adviezen in het kader van het programma STOER.
Het kabinet voert aanvullend onderzoek uit om beter inzicht te krijgen in de kosten en baten van klimaatadaptieve nieuwbouw en financieringsmogelijkheden.
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Het klimaatadaptief inrichten van de gebouwde omgeving is een gedeelde verantwoordelijkheid van het kabinet, medeoverheden, gebouweigenaren, woningcorporaties, kennisinstellingen, de bouwsector en de financiële sector. Al deze partijen treffen maatregelen die binnen hun mogelijkheden vallen. Hiermee zorgen we samen voor een veilige, prettige en gezonde leefomgeving om in te wonen, werken en ontmoeten – nu én in de toekomst.
Ben je benieuwd naar de andere acties die lopen om de gebouwde omgeving klimaatadaptief te maken? Lees dan de volledige voortgangsbrief.