Vinex nieuwbouw woon huur 2
Beeld: Riesjard Schropp

Nieuwsbrief Woningmarktbeleid

Lees in deze editie van vrijdag 26 november 2021 meer over de volgende onderwerpen:

Aanvraag eenmalige huurverlaging tot 31 december 2021

Het is voor huurders nog maar een paar weken mogelijk om een eenmalige huurverlaging aan te vragen. Huurders die vanaf 2020 te maken hebben gehad met een inkomensdaling en voldoen aan de voorwaarden, kunnen zelf de huurverlaging aanvragen bij hun woningcorporatie. Dit kan tot 31 december 2021. Heb je contact met huurders? Lees welke voorwaarden er voor deze groep gelden om de verlaging te krijgen.

Inzet 1 miljard voor woningbouw

De komende jaren wordt 1 miljard euro extra ingezet om de bouw van betaalbare woningen te versnellen. Dit geld wordt ingezet om de ontwikkeling van de veertien grootschalige gebieden te versnellen, voor een vierde ronde van de Woningbouwimpuls en om knelpunten die woningbouw in de weg staan op te lossen.

Jantine Kriens: “Regel de huisvesting voor statushouders én andere aandachtsgroepen in één keer”

Na negen maanden neemt Jantine Kriens afscheid als bestuurlijk aanjager huisvesting statushouders. Aan de hand van vijf vragen blikt ze samen met ons nog één keer terug op deze bijzondere periode. 

Betere uitgangspositie voor huurders door rem op huurprijs

De meeste huurders in de gereguleerde sector betalen sinds 1 juli een gelijke of iets lagere huur. Dit komt onder meer door de huurbevriezing die sinds 1 juli 2021 geldt. De gemiddelde huurverhoging in de vrije sector komt op 1,3%; ruim binnen de maximaal toegestane verhoging van 2,4% dit jaar. Deze cijfers komen uit de CBS Huurenquête 2021. Minister Ollongren informeert de Tweede Kamer over deze en andere actuele zaken in een kamerbrief over het huurbeleid.

Betere energielabels voor 45.708 sociale huurwoningen

Verhuurders gaan in totaal 45.708 sociale huurwoningen verduurzamen. Zij gebruiken hierbij de Regeling Vermindering Verhuurderheffing Verduurzaming 2021 (RVV Verduurzaming 2021). Alle woningen gaan minstens drie energielabelstappen omhoog en minimaal naar energielabel B. Een aantal verhuurders neemt zelfs negen of tien stappen naar A++++.

Bouwen aan draagvlak voor flexwonen

Het is vaak één van de grote obstakels bij de bouw van flexwoningen: buurtbewoners zien het niet zitten. Hoe overwin je deze weerstand en hoe creëer je draagvlak? Deze vragen stonden centraal op het derde webinar uit de Praktijkreeks Flexwonen van 3 november. Diverse ervaringsdeskundigen gaven de circa honderd deelnemende professionals concrete tips mee.

Meer armslag woningcorporaties bij bemiddeling naar zorg en bewaken leefbaarheid

Woningcorporaties die preventief willen handelen bij kwetsbare groepen of bij overlast, krijgen onder voorwaarden de mogelijkheid bijzondere persoonsgegevens en strafrechtelijke gegevens vast te leggen of te delen. Een wetsvoorstel dat dit regelt, geeft woningcorporaties meer duidelijkheid en zorgt ervoor dat de woningcorporaties hun taken zo nodig met andere maatschappelijke organisaties effectiever kunnen uitvoeren. Dat schrijft minister Ollongren (BZK) in een brief aan de Tweede Kamer.

Gezamenlijke wooncoöperatie vooral kans voor middeninkomens

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties start een pilot in samenwerking met Platform31 om wooncoöperaties te stimuleren voor mensen met een middeninkomen. Het nieuwe programma start per 1 januari 2022 en 31 december 2022. Toekomstig bewoners worden begeleid bij de totstandkoming van hun project: van oprichting tot aankoop en (door)ontwikkeling.

Aanvullende informatie 'Opgave en middelen in balans'

Het ministerie van BZK heeft aanvullende informatie gepubliceerd over de opgaven waar woningcorporaties voor staan en de middelen die zij daarvoor hebben. Die verhouding raakt uit balans, zo bleek een jaar geleden in het rapport Opgaven en middelen woningcorporaties.

Eerste gebruikers positief over digitale inkomenstoets

Sinds 1 juni 2021 kunnen woningzoekenden in de regio’s Haaglanden, Utrecht en Rotterdam sneller en veiliger gegevens over hun inkomen delen voor een sociale huurwoning. Drie woningcorporaties in deze regio’s geven woningzoekenden bij wijze van proef de mogelijkheid om via MijnOverheid digitaal een inkomensverklaring te geven. Gebruikers zijn positief over het gemak van de nieuwe werkwijze, dat blijkt uit een eerste gebruikersonderzoek. Doel van de pilot is ook om woonfraude tegen te gaan.

Versnelling woningbouw op koers

Het is belangrijk dat iedereen in Nederland prettig en betaalbaar kan wonen. Hiervoor zijn voldoende goede woningen op de juiste plek nodig en passend bij de wensen en financiële mogelijkheden van mensen. In 2020 zijn er 80.200 nieuwe woningen gerealiseerd. Dit is het totaal van reguliere-, transformatie- en flexwoningen. Hiermee zijn de beoogde 75.000 woningen uit de Nationale Woonagenda wederom gehaald.

Deze nieuwsbrief is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie zet zich ervoor in dat iedereen kan wonen in betaalbare, veilige en energiezuinige woningen. In een buurt waar iedereen meetelt en meedoet en het prettig leven is.

Volkshuisvestingnederland.nl is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met wonen: woningcorporaties, gemeenten, provincies, makelaars, investeerders en andere betrokkenen. Je vindt hier nieuws en achtergronden over wet- en regelgeving, woonbeleid en praktijkverhalen. Volkshuisvesting Nederland is ook te volgen via LinkedInTwitter en meerdere nieuwsbrieven.