Torenflat Naerdinclant in Naarden van label G naar A+
Hoe maak je een appartementencomplex uit 1965 weer helemaal klaar voor de toekomst? De vereniging van eigenaren (VvE) van de Naerdinclant-flat in Naarden weet én doet het! Zij laten de voor- en achtergevel van de flat volledig vervangen en verduurzamen. Hiermee wordt het energielabel van de 44 koopappartementen opgewaardeerd van G naar A+. VvE-voorzitter Dirk Kinebanian en duurzaamheidsadviseur Jeroen Kwant leggen uit hoe deze monsterklus tot stand is gekomen.
“Als VvE-bestuur sta je voor de taak om leden te overtuigen om mee te doen aan onderhoud en verduurzaming. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een VvE heeft namelijk een ingewikkelde beslisstructuur”, begint dhr. Kinebanian zijn relaas. “Er moeten tijdens vergaderingen voldoende mensen aanwezig zijn en vervolgens heb je akkoord nodig van minimaal twee derde van alle leden om plannen om te zetten in daden. Je moet dus wel met een goed verhaal komen om de handen op elkaar te krijgen voor een grootschalig en kostbaar project als het onze.”
Unanieme instemming
Dat uiteindelijk unaniem is ingestemd heeft volgens Kinebanian twee redenen. “Ten eerste was er noodzaak om grootschalig onderhoud aan de gevel te laten uitvoeren. Uit onderzoek van onze vaste onderhoudspartner VvE Metea bleek namelijk dat de gevel onstabiel was. Niets doen was geen optie meer.” De andere reden voor unaniem akkoord was de professionele aanpak van VvE Metea. Kinebanian: “VvE Metea is een betrouwbare sparringspartner geweest in het hele proces. Vanuit hun kennis van zaken hebben zij ons uitstekend geholpen. Er zijn drie verschillende scenario’s uitgewerkt waaruit onze leden konden kiezen, met inzicht in de kosten. Zo wist iedereen precies waar we aan toe waren.”
Drie scenario's
Jeroen Kwant, duurzaamheidsadviseur bij VvE Metea legt de aanpak uit. “Het eerste scenario ging uit van reparatie van de bestaande gevel. Dit gaf onvoldoende zekerheid dat de gevel weer stevig genoeg zou zijn voor de komende jaren, dus deze optie viel al snel af. Optie twee was het vervangen en verduurzamen van alleen de gevels. Bij scenario drie kwam ook het isoleren van het dak en de vloer erbij. Uiteindelijk bleek dit volledige pakket het meest voordelig. Door een energiezuiniger gebouw te maken, konden we namelijk optimaal gebruikmaken van subsidies, zoals de SVVE. Ook de financiering vanuit het Warmtefonds kon met deze aanpak over 30 jaar worden uitgesmeerd.
Behoefte aan meer souplesse
Ondanks de gedegen voorbereiding en soepele besluitvorming binnen de VvE, heeft de uitvoering nog lang op zich laten wachten. “We waren net klaar om in uitvoering te gaan, toen corona kwam. Ook liet de vergunning lang op zich wachten”, herinnert Kinebanian zich. “Sowieso liet de souplesse van de gemeente en subsidieverleners af en toe te wensen over”, vult Kwant aan. “Vooraf moet je bijvoorbeeld al budgetten en plannen aanleveren, zonder dat je weet of je de subsidie daadwerkelijk gaat ontvangen. Dit terwijl een aannemer pas gaat rekenen en tekenen als ze zeker weten dat ze een opdracht krijgen. Zo wordt het een beetje een kip-ei verhaal. Het versoepelen van dit soort regels door de overheid zou andere VvE’s enorm kunnen helpen. Gelukkig heeft onze aannemer Heilijgers heel veel voor ons gedaan nog voordat we hun de opdracht definitief konden verlenen. Dat is echt bijzonder.”
“Jeroen is echt de motor achter dit project geweest. Hij heeft van de nood een deugd gemaakt”, zegt Kinebanian. “Zonder zijn deskundigheid hadden we als VvE nooit zo’n stap genomen. Daarvoor is het veel te ingewikkeld en te risicovol. De voorbereidingen hebben in totaal vier jaar geduurd. Een lange adem is dus nodig.”
Impactvolle renovatie
Inmiddels zijn de werkzaamheden in volle gang en duren nog tot na de zomer. “Ik ben trots op onze bewoners die de impact van de renovatie zo goed dragen. Sommigen zijn 90 jaar, maar doorstaan de werkzaamheden heel dapper. Er wordt soms enorme herrie gemaakt. En ondanks dat woningen worden afgeschot tijdens het vervangen van de kozijnen, was het ook gewoon kou lijden in de winter. Die impact was vooraf niet goed in te schatten. Het heeft mij menig slapeloze nacht opgeleverd. Maar de onderlinge betrokkenheid is fantastisch. We helpen elkaar waar nodig. Iedereen beseft dat de renovatie uiteindelijk een enorme boost is voor het gebouw. De stookkosten gaan drastisch omlaag en het wooncomfort omhoog. Dat merken we nu al.”
Verduurzaming van woningen die onderdeel zijn van een Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) wordt makkelijker gemaakt met het programma ‘Versnelling verduurzaming VvE’s’. Met de maatregelen uit VvE-versnellingsagenda moet verduurzaming sneller en makkelijker worden.