Totstandkoming regionale woonzorgvisie West-Overijssel: "Een ‘zorggeschikte woning’ bleek niet voor iedereen hetzelfde te betekenen"

In 2026 moeten alle gemeenten en provincies in Nederland een woonzorgvisie hebben. Een regionale woonzorgvisie vormt voor gemeenten de basis om regionale en lokale afspraken te maken met woningcorporaties, verhuurders, zorgaanbieders en zorgkantoren over de huisvesting, zorg en ondersteuning voor aandachtsgroepen en ouderen. In het wetsvoorstel  wet Versterking regie op de volkshuisvesting  is opgenomen dat deze verplichting wettelijk wordt vastgelegd, en dat de woonzorgvisie samen met de woonvisie zal opgaan in het volkshuisvestingsprogramma.

In maart 2024 ondertekenden 11 gemeenten, 2 zorgkantoren en een vertegenwoordiging van zorgorganisaties en woningcorporaties in West-Overijssel de allereerste regionale woonzorgvisie over de huisvesting van ouderen. Hierin staan afspraken over de bouw- en realisatieopgave van ouderenwoningen, de samenwerking tussen partijen, monitoring van de voortgang en de inzet op doorstroming en het zorgbeleid.  

De visie kwam tot stand  met bijdrage van verschillende lokale partijen, in zogenoemde werkateliers, en onder regie van de Provincie Overijssel. Welke partijen hadden een rol bij het opstellen van deze regionale woonzorgvisie?  Hoe hebben zij dit aangepakt? En welke geleerde lessen  zijn er?