Renovatiedeal Twente: regionale verduurzaming om te versnellen

Het doel van de Renovatiedeal Twente is dat tot 2030 maar liefst 7.000 huur- en koopwoningen worden verduurzaamd. De Almelose wethouder Margreet Overmeen-Bakhuis vertelt hoe met deze deal ongeveer de helft van de Twentse huishoudens in energiearmoede wordt geholpen, en hoe ze op weg zijn naar schaalvergroting.

Vergroot afbeelding
Alle betrokken partijen met de ondertekende renovatiedeal.

Op 20 maart ondertekenden de gemeenten Almelo, Enschede en Hengelo, 6 woningbouwcorporaties en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) de intentieverklaring voor de Renovatiedeal Twente. Namens BZK was demissionair minister Hugo de Jonge naar Enschede afgereisd. De 3 gemeenten wijzen elk een pilotstraat aan waar ze werken aan minder energiearmoede, betere isolatiemaatregelen en uiteindelijk ook minder aardgasgebruik.

Een pilotstraat voor schaalvergroting

“De uitdaging waar we in onze gemeente voor staan is schaalvergroting. Met ons huidige tempo gaan we goed en efficiënt te werk, met genoeg draagvlak. Maar het aardgasvrij maken van de woningen in onze gemeente gaat dan echt veel te langzaam. Vandaar dat we een pilot zijn gestart.” De 3 steden hebben voor de komende 2 jaar een pilotstraat aangewezen, vertelt Margreet: “Daarna maken we nieuwe afspraken, een uitvoeringsplan en een samenwerkingsovereenkomst voor 2026-2030. In die periode proberen we een flink aantal woningen te verduurzamen, te renoveren en aardgasvrij-ready te maken.

In Almelo hebben we gekozen voor een pilotstraat met 400 woningen, met gespikkeld bezit (huur- en koopwoningen). Er is gekozen voor een grote straat omdat we daar het meeste van kunnen leren. Deze straat bevindt zich in de wijk die onderdeel was van Programma Aardgasvrije Wijken: de Aalderinkshoek, zo kunnen we kijken of het mogelijk is om de aanleg van een warmtenet te combineren met de renovatiedeal. Je wilt niet nu investeren in warmtepompen en dan later toch weer overgaan op een warmtenet.

Het idee is dat woningcorporaties aansluiten bij deze opgave, omdat zij hun woningen moeten verduurzamen tot label D per 1-1-2029. Verder kunnen eigenaren van koopwoningen in diezelfde straat meedoen met een gezamenlijke aanpak. En voor marktpartijen is het voordelig dat je zo in één keer een hele straat aanpakt. Voor iedere partij is deze schaalvergroting prettig, omdat het veel goedkoper is.”

Benieuwd naar het hele verhaal? Lees het op de website van het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW).