Minister Mona Keijzer bezoekt Den Haag Zuidwest: “Investeren in kwetsbare wijken loont voor de veiligheid en de gezondheid”

Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) bezocht woensdag 17 juli 2024 Den Haag Zuidwest. Het was een van haar eerste werkbezoeken. In Den Haag Zuidwest werken de overheid, maatschappelijke organisaties, bedrijven en inwoners samen aan de leefbaarheid en veiligheid. Dit doen zij via het Nationaal Programma Den Haag Zuidwest, 1 van de 20 gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV).

Samen maken de betrokken partners in Den Haag Zuidwest zich sterk voor het bouwen en verbeteren van woningen, de aanpak van ondermijning en criminaliteit, het opleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een veilige en prettige leefomgeving, en gezond leven en bewegen van jong tot oud.

Woningen bouwen, verbeteren en optoppen

Zo worden er 16.500 nieuwe woningen gebouwd en 8.500 verbeterd in Den Haag Zuidwest. Ook worden woningen beter benut door optoppen of splitsen. De minister bezocht De Zichten, een van de grote bouwprojecten van de gebiedsontwikkeling van de buurten Dreven, Gaarden en Zichten. Hier werken de gemeente Den Haag, woningcorporatie Staedion en projectontwikkelaar Heijmans samen aan het verbeteren van de 3 buurten. 

Daarnaast bracht de minister een bezoek aan de Melis Stokelaan. Hier zijn 36 woningen aan de woningvoorraad toegevoegd door middel van optoppen. Bewoners van het complex deelden hoe ze de transformatie hebben ervaren. Ook gaven medewerkers van Haag Wonen uitleg over het project Lozerlaanflats. Hier wordt samen met de bewoners de mogelijkheid voor optoppen onderzocht vanuit het concept gezond en gelukkig samenleven.

Verbeteren veiligheid

De laatste bestemming was de Jan Luykenlaan in Moerwijk. In buurtkamer De Luyk gaf een aantal directeuren van het NPLV de minister een beeld van de vele opgaven die in wijken zoals Moerwijk samenkomen. En dat in de aanpak daarvan het belang van goed onderwijs, perspectief op werk en een goede woning essentieel is. Maar ook het verbeteren van de veiligheid en het tegengaan van ondermijnende criminaliteit. 

Toekomst van jongeren

Minister Keijzer: Uit onderzoek blijkt dat de leefbaarheid in wijken verbetert door nieuwbouw. Daarom worden er 16.500 nieuwe woningen gebouwd en 8500 woningen verbeterd in Den Haag Zuidwest. Een betere leefomgeving zorgt ook voor een betere gezondheid. In wijken met een goede leefomgeving heeft 4% van de mensen gezondheidsproblemen, tegenover 14% in wijken met een slechte leefbaarheid.

Investeren in kwetsbare wijken loont ook voor de toekomst van jongeren. Het aantal uitkeringen in Den Haag Zuidwest is 2 keer zo hoog als gemiddeld. Daarom zet Den Haag Zuidwest in op opleidingen met baangaranties. In Rotterdam-Zuid is dit zeer succesvol gebleken. Jongeren met een baangarantie hebben na 1,5 jaar een hoger gemiddeld jaarinkomen dan wanneer zij in een andere sector aan de slag zouden zijn gegaan.

Bij het NPLV zijn 5 ministeries betrokken, minister Mona Keijzer van VRO is de coördinerend minister. Lees meer over het NPLV.