Beter benutten van bestaande bebouwing

Voor 2030 moeten we in Nederland 981.000 nieuwe woningen hebben gerealiseerd. Om die opgave te halen, zetten we alle zeilen bij. Naast dat we vol inzetten op nieuwbouw, is het belangrijk om creatief om te gaan met de bestaande bebouwing door deze beter te benutten. Dit gebeurt op dit moment nog op kleine schaal, terwijl de potentie groot is. Omdat de maatschappelijke opgave groot is, moeten we juist nu extra stappen zetten om dit potentieel ook daadwerkelijk te benutten.  Om dit mogelijk te maken, onderzoeken we onder meer de mogelijkheid om regelgeving aan te passen, (financiële) regelingen in te zetten en te zorgen voor meer bekendheid van de mogelijkheden. 

Er zijn verschillende manieren om slimmer meer mensen te huisvesten in bestaande bebouwing:  

  • Meer woningen per kavel door optoppen, woningsplitsing, het plaatsen van microwoningen (tiny houses) of het transformeren van leegstaande gebouwen naar woningen

  • Meer mensen in één woning door samenwonen of hospitaverhuur; 

  • Een betere doorstroming door ouderen sneller te laten doorstromen naar een passende woning, slim beleid binnen corporaties, sturing binnen gemeenten en het aanpakken van leegstand.  

Het beter benutten van bestaande gebouwen om het woningtekort op te lossen.

♪ RUSTIGE MUZIEK ♪

[Beeldtekst: Woontop 2024. Bouwen voor de woningzoekende: sneller én met minder regels.]

VO: Een extra woonlaag met appartementen op een flat van drie etages. Een jongere die een kamer vindt in huis bij een hospita. En een ouder echtpaar dat in een mantelzorgwoning in de tuin van hun kind woont. Het beter benutten van bestaande gebouwen is hard nodig om het enorme woningtekort op te lossen. Door creatief om te gaan met bestaande gebouwen, dragen we substantieel bij aan de bouw van 100.000 woningen per jaar. Een groot voordeel van 'Beter Benutten': de locatie is er al. Bovendien draagt het beter benutten van bestaande gebouwen bij aan de leefbaarheid van wijken en dorpen. Door bestaande woningen te verduurzamen, door leegstand aan te pakken, door ouderen doorstroommogelijkheden en starters een geschikte woning te bieden, en door een breder draagvlak, houden we het voorzieningenniveau van wijken op peil.

REMCO BOUTER, woningcorporatie SOR: Optoppen is niet moeilijk. Er zitten altijd belemmeringen in een heel project, maar dat geldt bij ieder project. Je moet kijken hoe het wel kan.

[Aftelmoment Woontop]

Drie, twee, één.

(KNAL)

VO: Optoppen is populair. Steeds meer gemeenten, woningcorporaties en commerciële partijen houden zich bezig met de mogelijkheden om extra woningen te realiseren op platte daken. De potentie is groot. Met optoppen kunnen zeker 100.000 woningen worden gerealiseerd. Hospitaverhuur kan het verschil maken bij het terugdringen van woningnood. Voor studenten, voor spoedzoekers en voor anderen die op zoek zijn naar een tijdelijk huis.

HOSPITA: Dit is mijn eerste ervaring als hospita en ik ga er zeker mee door. Als het aan mij ligt nog jaren, want het is hartstikke leuk om iemand bij je in huis te hebben.

VO: Door woonruimte slim te benutten kunnen we duizenden mensen aan een tijdelijke woning helpen en de druk op de woningmarkt verlichten.

♪ RUSTIGE BEAT ♪

[Beeldtekst: De Gemeente Amsterdam effent de weg voor hospitaverhuur. 'De voordelen van hospitaverhuur zijn echt heel groot, voor beide kanten! In Amsterdam zien we: wie eenmaal hospita is geworden, is daar vooral heel enthousiast over.' Aldus Arnold Hooiveld, beleidsadviseur Gemeente Amsterdam.

MAN: In elke gemeente staan wel scholen zoals deze. In elke gemeente staan wel oude gemeentehuizen die niet meer gebruikt worden. En wij zeggen: dat is precies de plek waar jonge mensen die nu vaak de gemeente uit gaan, maar die heel graag zouden willen wonen, kunnen wonen en betaalbaar wonen, omdat ze het zelf afbouwen.

VO: In 2023 werden 8800 woningen door vastgoedtransformatie gerealiseerd, waarmee transformatie een substantieel onderdeel is van het doel om jaarlijks 100.000 woningen toe te voegen. Transformatie levert niet alleen nieuwe woningen op, maar voorkomt ook leegstand. En dat draagt bij aan de vitaliteit van dorpen en steden.

(MUZIEK DOOFT UIT)

(STILTE)

[Beeldtekst: Landelijk slim omgaan met bestaande gebouwen door bouwen op eigen erf, transformatie, optoppen en woningdelen. Mantelzorgwoningen op het erf worden, binnen uit te werken voorwaarden, vergunningvrij. Elke woning is er één. Beter Benutten van bestaande gebouwen. Woontop 2024. Bouwen voor de woningzoekende: sneller én met minder regels.]

Praktijkverhalen

Friends Wonen

“Share the fun, split the rent”, zo luidt de slogan van de vernieuwende woonvorm Friends Wonen, mede geïntroduceerd door gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM. Hierbij wonen meerdere mensen, vaak twee of drie, als ‘friends’ samen in één appartement. Deze woonvorm is bedoeld voor starters op de woningmarkt, maar deze vorm is ook geschikt voor senioren.

Documenten

Nieuws

Abonneren op nieuws over dit onderwerp Meer nieuws