Innovatie in de bouw

De Rijksoverheid en de ontwerp, - bouw- en technieksector zetten samen in op innovatie. Innovatie maakt het mogelijk om sneller én duurzamer meer woningen te bouwen. Het doel is om industrieel en duurzaam bouwen in 2030 in de helft van de markt de standaard te maken. Meer bouwen volgens gedigitaliseerde processen maakt daar ook deel van uit.

Het Ministerie van BZK zet daarom in op drie actielijnen:

  1. Sneller en goedkoper (ver)bouwen: efficiënter werken in (ver)bouwstromen die verdere industrialisatie, standaardisering en digitalisering mogelijk maken.
  2. Duurzamer (ver)bouwen: het gebruik van meer duurzame materialen en het toepassen van duurzamere bouwconcepten en -methoden.
  3. Beter samenwerken: samen sneller kennis ontwikkelen en nieuwe innovaties toepassen, waardoor de sector van elkaar kan leren. 

Wat doet het ministerie van BZK om innovatie in de bouw te stimuleren?

Het ministerie stimuleert innovatie via uitvoeringsprogramma’s en subsidies, die onderdeel zijn van het Programma verduurzaming gebouwde omgeving (programmalijn 5). Voorbeelden van deze programma’s en subsidies zijn:  

  • Het programma Verbouwstromen, dat het opzetten van verbouwstromen ondersteunt. Een verbouwstroom is een serie van renovaties met een gestandaardiseerde aanpak in proces en techniek. Het gaat bij verbouwstromen om omvangrijke trajecten, meestal met meerdere eigenaren, die ontwikkeld worden samen met opdrachtgevers en opdrachtnemers.
  • Het nationale groeifondsprogramma Toekomstbestendige Leefomgeving. Koplopers werken met dit programma aan industriële biobased en circulaire (ver)bouwketens. Het programma richt zich ook op datagedreven beheer en onderhoud, levensduurverlenging en toekomstbestendig vervangen van infra.
  • Het programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). In dit programma staat het reduceren van emissies van bouwlogistiek centraal. Ook ligt de focus op een groenere bouwplaats door het toepassen van prefab bouw en schone en emissieloze mobiele werktuigen. 
  • De innovatiesubsidies MOOI en DEI+. Deze subsidies ondersteunen het ontwikkelen van nieuwe industriële renovatieconcepten, warmtepompen, warmtenetten en meer.

Praktijkvoorbeelden uit de markt zijn te vinden op de website van Uptempo.