Bijdrage aan leefbaarheid

Leefbaarheid is de mate waarin de omgeving aansluit bij de eisen en wensen die er door de mens aan worden gesteld. De Woningwet duidt het begrip leefbaarheid door aan te geven welke bijdragen woningcorporaties hieraan kunnen leveren.

Bijdrage van corporaties aan leefbaarheid

De bijdragen die corporaties mogen leveren aan leefbaarheid zijn:

  • Woonmaatschappelijk werk
  • Aanleg en onderhoud van kleinschalige infrastructuur
  • Een schone, veilige leefomgeving zonder overlast

Rol van corporaties

Corporaties vullen hun rol op het gebied van leefbaarheid in de praktijk onder andere in door een signalerende functie te vervullen binnen sociale wijkteams. Omdat corporaties veel in de wijken komen en ook regelmatig achter de voordeur komen, kunnen zij veel problematische situaties in een vroeg stadium signaleren. Binnen het wijkteam kan de verantwoordelijke instantie dan in actie komen. Corporaties leveren daarnaast ook een bijdrage door het eigen vastgoed en de directe omgeving schoon, heel en veilig te houden. Verder wordt door te investeren in differentiatie van de woningvoorraad of maatschappelijk vastgoed de leefbaarheid in corporatiebuurten versterkt. Verder leveren corporaties door het stimuleren van huurdersparticipatie een bijdrage aan de sociale cohesie binnen een buurt of woongebouw.

Directe nabijheid

Woningcorporaties mogen bijdragen aan leefbaarheid in de directe nabijheid van hun onroerende zaken en ten behoeve van de huurders van die woongelegenheden.