Vragen van woningeigenaren
Bekijk hier de veelgestelde vragen en antwoorden van woningeigenaren over natuurvriendelijk isoleren.
Met de landelijke aanpak Natuurvriendelijk Isoleren (NVI) kunnen huiseigenaren met grondgebonden woningen aan de slag met spouwmuur-, dak- en borstweringisolatie door een isolatiebedrijf te kiezen dat natuurvriendelijk isoleert. Er is vooraf geen ecologisch onderzoek nodig. Woningeigenaren hoeven geen vergunning aan te vragen als zij een bedrijf inhuren dat natuurvriendelijk isoleert. Het isolatiebedrijf voert de isolatie dan uit volgens voorwaarden die onder de landelijke lijn NVI gelden. Bedrijven die met de NVI-werkwijze werken zijn te vinden op www.natuurvriendelijkisolerenl..
Let op: er zijn een aantal randvoorwaarden die gelden onder de landelijke aanpak. Dat kan betekenen dat er rekening moet worden gehouden met de planning, en/of dat er beperkte mogelijkheden zijn binnen uw woongebied. Het gaat hierbij speciaal om spouwmuurisolatie, buitendakisolatie en isolatie van de borstwering. De details staan vermeld op deze pagina.
Daarnaast staat het uiteraard iedereen vrij om zelf ecologisch onderzoek te laten doen en een omgevingsvergunning aan te vragen bij de provincie. Omdat dit tijdrovend en kostbaar is voor een huiseigenaar is de landelijke lijn Natuurvriendelijk Isoleren bedacht.
Het inschakelen van een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert, is voldoende. Het kan wel zo zijn dat er een aantal beperkingen zijn voor de huiseigenaar, bijvoorbeeld doordat er in uw wijk al teveel is geïsoleerd in een jaar. Uw isolatiebedrijf kan dit voor u nagaan. Het kan ook zijn dat u een aantal weken moet wachten totdat het isolatiebedrijf bij u aan de slag kan, vanwege de kraamperiode of winterrust van de dieren. U hoeft hier verder niets voor te doen. Uw isolatiebedrijf kan u meer informatie bieden.
Natuurvriendelijk isoleren geldt voor grondgebonden koopwoningen tot een maximum van de vierde woonlaag. De korte termijn aanpak geldt alleen voor grondgebonden particuliere koopwoningen. Dit zijn eengezinswoningen, maar ook boven- en benedenwoningen of gesplitste woningen tot maximaal een vierde woonlaag. Dit kan dus van toepassing zijn voor zeer kleine VvE’s die zitten in gesplitste boven/benedenwoningen. Er is geen vereiste voor het energielabel van de woning. Portiekflats/appartementencomplexen zijn uitgesloten. Deze doelgroepen dienen te wachten op een SMP en gebiedsdekkende omgevingsvergunning binnen hun gemeente (als deze er niet is) of zelf ecologisch onderzoek doen.
- Een bedrijf dat natuurvriendelijk isoleert voert extra handelingen uit om rekening te houden met de bescherming van de diersoorten. Dat houdt in dat zij voorbereidende werkzaamheden moeten doen, zoals het vooraf plaatsen van flapjes zodat dieren uit kunnen vliegen, maar niet meer naar binnen kunnen, en het vrijhouden van een extra ruimte in de spouw. Dit heeft geen gevolgen voor de isolatiewaarde en heeft geen significant effect op ontstaan van koudebruggen en/of vochtdoorslag.
- De kosten hiervan verschillen per type woning, dit komt omdat je in sommige gevallen meerdere handelingen moet verrichten, bijvoorbeeld bij een hoekwoning of een vrijstaand huis. In een aantal gevallen kan het zijn dat er een hoogwerker aan te pas komt. Dit zorgt voor een hoger bedrag. De kosten kunnen dus liggen tussen de € 300 - € 1000. Dit hangt echter sterk af van het type woning. Check bij isolatiebedrijvede actuele richtprijs.